MySQL un Oracle sāga turpinās

Kā zināms nu jau labu laiciņu Oracle precību rezultātā ar Sun ieguva arī MySQL DBVS. Tiesa gan kā jau nopietnas precības arī šīs ir jāapstiprina oficiāli visādām tur konkurences padomēm un tamlīdzīgām organizācijām. Eiropas Savienība, kā jau pamatīgi birokrāti, šo procesu vilka vairāk nekā pusgadu, pa ceļam sākot padziļinātu izpēti tieši darījuma daļā, kas saistās ar Oracle un MySQL DBVS. Tomēr nupat pirms dažām dienām paziņoja, ka apstiprina darījumu, pamatojot to ar faktu, ka Oracle un MySQL nav konkurenti “smagā gala” (high-end) tirgū, kam pat varētu vismaz daļēji piekrist. Tāpat komisija atzīmē, ka daudzi DBVS lietotāji uzskatot, ka PostgreSQL esot gana laba alternatīva MySQL, kuru var izmantot nepieciešamības gadījumā.

Sāga vēl arī pilnībā nav beigusies, jo darījums jāapstiprina vēl Ķīnā un Krievijā, taču vismaz Oracle pati saka, ka šie apstiprinājumi drīz sekošot, kad beidzot vismaz juridiski pasākums būs noslēdzies.

Pa vidu vēl bija visai interesanti notikumi, piemēram, MySQL dibinātājs Michael Widenius aka Monty, pat sauca visiem glābt MySQL un kura rezultātā (iespējams arī, lai iespaidotu Eiropas Savienības lēmumu labvēlīgā virzienā) radās  Oracle’s 14. decembra paziņojums, kas varētu kaut nedaudz mierināt MySQL zvērīgos zēlotus un kurā Oracle sola daudzas labas lietas, tai skaitā:

  • Turpināt atbalstīt un uzlabot esošo dažādu glabāšanas dziņu lietojumprogrammas saskarni (Storage engine API).
  • Arī nākotnē turpināt uzlabot MySQLu un izplatīt to atbilstoši GPL licencei.
  • Pēc komerciālas licences nopirkšanas neprasīt obligātu uzturēšanas līguma noslēgšanu. Šis ir ļoti interesants punkts, jo saskaņā ar Oracles datiem tās ienākumi no uzturēšanas ir vienkārši zvērīgi (3,24 miljardi $) un uzturēšana ir nenormāli ienesīga daļa visa uzņēmuma biznesā (attiecīgi izdevumi šai sadaļā tikai 0.26 miljardi). Abas pārējās nozares – jaunu licenču pārdošana un pakalpojumi kopā ir ieņēmušas krietni mazāk un izdevušas krietni vairāk, galu galā strādājot ar zaudējumiem. Protams, jautājums paliek, kā tiek skaitīti ieņēmumi un izdevumi 🙂
  • Palielināt finansējumu MySQL izstrādei salīdzinot ar to, ko izdeva SUN.

Tai pašā laikā Monty turpināja stāstīt, ka tas viss ir tikai tukši solījumi un aicināja saglābt interneta brīvestību, kurā faktiski atbildēja uz biežāk uzdotajiem jautājumiem, kāpēc viņam tik ļoti šis pasākums nepatīk un, piemēram, kāpēc tad pats MySQLam ļāva nokļūt SUN rokās. Kā jau tas gaidāms radās arī atbildes uz Monty paziņojumiem, kaut vai šī, kas maigi izsakoties visai skeptiski vērtē viņa soļus.

Raksts sanāca tāds baisais saišu apkopojums, bet tas viss šķita gana interesanta info, ar kuru nevarēju nepadalīties 😉

1 Responses to MySQL un Oracle sāga turpinās

  1. svd saka:

    MySQL ruleee 🙂 pats zini.

Komentēt