Kā uzdot saprātīgu jautājumu

Agrāk vai vēlāk gandrīz katrs programmētājs nonāk pie vēlmes uzdot jautājumu publiskā vidē – forumos, e-pasta listēs vai kādos citos līdzīgos tiešsaistes resursos. Taču diemžēl krietns bariņš no tiem neko laikam nav mācījies par pieklājību ne parastā sabiedrībā, ne interneta sabiedrībā. Un nez kāpēc cilvēki brīnās, kāpēc pret viņiem izturas noraidoši, nicinoši, skeptiski un visādi citādi slikti, jo kurš gan gribēs, ka ballē ieveļas skursteņslauķis vai metinātavā cilvēks smokingā un baltos cimdos? Skaidrs, ka pārējie pret tādu labākajā gadījumā izturas skeptiski. Tad nu lūk Latvijā ir bariņš ar šādiem tiešsaistes forumiem, kuros katrā parasti ir savi publicēti noteikumi, bet diemžēl mēdz būt ļaudis, kas tos neievēro ne mazākajā mērā tādējādi sarežģot dzīvi gan sev, gan potenciālajiem palīgiem. Es uzskaitīšu tikai dažus no it kā vispārzināmajiem ieteikumiem, kurus būtu vēlams pildīt:

  1. Lieto latviešu valodu. Ja jau Tu reiz esi izvēlējies latviski runājošu forumu, tad lieto latviešu valodu līdz galam, cik nu tas IT nozarē iespējams. Lai gan iespējams daži latviskotie termini neskan perfekti un nav īsti pierasti, nevajadzētu kultivēt priekšstatu, ar ko cīnījās jau mūsu tēvutēvi pirms gadiem 100-150, kad gan vācieši, gan diemžēl arī daži paši latvieši uzskatīja, ka latviešu valoda ir zemnieku valoda un zinātniski šai valodā izteikties nevar. Šis etaps tā kā jau būtu noiets un tagad nevajadzētu labprātīgi visus terminus pagrābt tikai no angļu valodas.
  2. Izvēlies korektu forumu un tā kategoriju. Pirmkārt tas ir vērtīgi Tev pašam, jo nebūt ne visi atbildēt alkstošie cilvēki lasa visas foruma kategorijas un parasti jau lasa tās, kas katram tuvākas un zināmākas, līdz ar to Tu zaudē potenciālus atbildētājus. Otrkārt, jāatceras, ka dažas lietas vispār ir ļoti bīstami jautāt ne tiem paredzētajās kategorijās, jo Tu riskē dabūt atpakaļ veselu baru ķengu atbilžu.
  3. Raksti saprātīgu virsrakstu. Nekas nav nepatīkamāk, kā lasīt nepārtrauktus heelp, palīgā un Ir problēma jautājumus. Patiesību sakot, es personīgi tādus lasu tikai retos izņēmuma gadījumos, ja kaut kas cits mani uz to ļoti pamudina. Virsrakstā ir jāatspoguļo problēmas būtība un jāpaskaidro par ko jautājumā ir runa, tas, ka Tev ir potenciāla problēma vai jautājums, ir skaidrs jau tāpēc vien, ka Tu ievieto jautājumu forumā.
  4. Paskaidro precīzi savu jautājumu, kādā vidē darbojies, kādu programmēšanas valodu lieto utt. Atbildētājiem nav zināma Tava situācija, viņiem nav pieejamas arī kristāla bumbas vai tik daidz kafijas biezumi, lai to noskaidrotu. Tie ir papildus jautājumi, papildus pieņēmumi, Tu riskē ar to, ka Tev nemaz nesāks prasīt vai arī saņemsi atbildi krietni vēlāk.
  5. Pastāsti kādu darbu esi ieguldījis pats. Nav diez ko patīkami atbildēt uz elementāriem jautājumiem. Neviens no mums nav piedzimis kā visu zinošs ģēnijs, taču katra pienākums ir mācīties un nevis lūkot izpildīt savu uzdevumu tikai uz citu rēķina.
  6. Nemēģini uzsvērt, ka Tava problēma ir svarīgāka kā citas. Tā varbūt ir ļoti svarīga Tev, bet citiem tā nav ne par matu svarīgāka kā visas pārējās. Ar šādu mēģinājumu izcelt tieši savu problēmu, Tu tikai radi potenciālu nepatiku pret sevi un rezultātā iespēju, ka Tavus jautājumus nelasīs vai speciāli uz tiem neatbildēs.
  7. Nekļūsti nepieklājīgs pret tiem, kas Tev atbild. Tu esi tas, kas ir nācis ar savu vajadzību vai problēmu, Tu esi tas, kam kaut ko vajag. Tu saņem no citiem cilvēkiem viņu brīvo laiku par to nemaksājot, esi pieklājīgs un vismaz pasaki paldies par pūlēm, pat tad, ja piedāvātais risinājums Tev neder.
  8. Pirms uzdod jautājumu, paskaties kā to dara citi. Kad aizej pie citiem ciemos, paskaties kā uzvedas pārējie ļaudis, lai nesanāk izgāzties kā vecai sētai. Pat, ja Tev šķiet, ka pārējie rīkojas dīvaini, stulbi un visādi citādi Tev nepieņemami, tad Tev ir iespēja šo vietu atstāt un iet citur vai arī kļūt par šīs vietas respektējamu dalībnieku un tad piedāvāt savas izmaiņas. Tas nozīmē arī vietas rakstīto noteikumu izlasīšanu un saprātīgu ievērošanu.

Vēl es gribētu uzsvērt dažas lietas, kas ir specifiskas jautājumiem par datubāzēm:

  1. Paskaidro par kādu DBVS ir jautājums. Tā kā Latvijas auditorijas un forumi ir pietiekami mazi, tad parasti vienā foruma kategorijā tiek uzdoti jautājumi par daudzām un dažādām datubāzēm (DBVS). Man patīk salīdzināt datubāzes ar mašīnām un šis prasīt prasās pēc analoģijas, ka Tu ieej auto veikalā un jautā – man lūdzu priekšējo lukturi manai mašīnai. Parasti pārdevēja balsī jau varēs just nelielu neapmierinātības pieskaņu, jautājot par kādu marku, modeli un izlaiduma gadu ir runa un noteikti viņš ir padomājis, ka nu ir gan atnākusi “blondīne” tās klasiskajā izpratnē 😉 Ja Tu pēc tam nespēsi konkrēti to paskaidrot, tad Tevi vienkārši sāks uzskatīt par nedaudz garā vāju, jo katram ir skaidrs, ka katrs lukturis neder katram auto. Diemžēl attiecībā uz datubāzēm nez kāpēc cilvēki bieži aizmirst pieminēt, par tieši kādu DBVS ir runa.
  2. Mini ar kādu DBVS versiju tu darbojies. Jebkurai plašāk izplatītai DBVS ir vairākas vienlaicīgi diezgan izplatītas versijas. Katrā nākošajā versijā ir pieejamas jaunas iespējas, kas Tavu problēmu var padarīt atrisināmu kā tādu vai var padarīt atrisināmu daudz vienkāršāk.
  3. Ja Tev nepieciešams SQL vaicājums, kas atlasa datus noteiktā veidā no noteiktām tabulām, tad dod šo tabulu izveides (CREATE TABLE) skriptus un datu pievienošanas (INSERT) skriptus. Ar tādiem ir daudz vieglāk operēt un daudz vieglāk uzrakstīt SQL teikumu, nekā tad, ja vai nu jāsacer SQL teikums tikai teksta redaktorā vai atbildētājam pašam jāmēģina izveidot tabulas un pievienot tajās testa datus. Atvieglo atbildētajam šo uzdevumu!

Tālākā lasāmviela

10 Responses to Kā uzdot saprātīgu jautājumu

  1. bubu saka:

    Pie punkta Nr.1 es gribētu pieblist, ka tīri terminoloģiski pareizi latviski forumos reti kur raksta, un tas nav nemaz tik slikti – vismaz var saprast, ko autors ar to domājis. Ja sāks visas šitās nobeidzēšanas un sāknēšanas lietot… uhh. Drīzāk daudz svarīgāk būtu uzsvērt korektas interpunkcijas lietošanu. Citādi php.lv forumiņā jau cik reizes redzēts teksts pa n-tām rindiņām bez NEVIENA punkta, komata vai lielā burta… Tādu lasīt vienkārši ir pretīgi un grūtu saprotami – jāpārlasa daži vārdi vai potenciālie teikumi vairākas reizes, lai saprastu, kas tur ticis domāts. Galvenais, ka autors uzskata, ka viņam tā rakstīt ir ērtāk un citi, kuri norāda, ka grūti saprast, kas tur ir ticis uzrakstīts, ir pilnīgi nejēgas.

  2. Gints Plivna saka:

    bubu, piekrītu Tev pilnībā par interpunkciju jo ļoti grūti lasīt šādu teikumu kurā nav nevienas pieturzīmes nav skaidrs kur teikums sākas un teikums beidzas jo acīmredzot cilvēks skolā ir bastojis latviešu valodas stundas un savā dzimtajā valodā komatus salikt neprot un neko nav dzirdējis par to ka teikumu jāsāk ar lielo burtu un jābeidz ar kādu pieturzīmi kas palīdzētu saprast šī cilvēka izteiktās domas 😉
    Taču, kas attiecas uz terminiem, tad, protams, es nedomāju, ka ir jāmēģina maksimāli visu izspiest ar terminologu dažkārt fantastiskajiem jaunievedumiem. Pats diezgan bieži lietoju šādus tādus plaši pieņemtus, bet oficiāli neapstiprinātus vārdus. Tai pašā laikā domāju, ka kādu daļu no tiem ļoti labi var lietot, atceros lasīju kaut kur, ka sākumā cienījamas dāmas gludekli arī bija skeptiski uzņēmušas, jo ir taču visiem zināmais “pletīzeris”. Un tikai lietojot mēs tos varam iepazīt un saprast 😉

  3. Aleksejs saka:

    Pie tālākās lasāmvielas ieteiktu izvietot arī šo – Need an Answer? Actually, No … You Need a Question

  4. andrisp saka:

    Paldies, Gint, tagad būs saite, ko iebakstīt attiecīgos topikos. 😉

  5. Gints Plivna saka:

    Vienmēr laipni, Andri! 🙂

  6. Ieva saka:

    Piedod, ka kasos par sīkumu, bet “kož acīs”. Runa nekur neiet, tā vai nu ir vai nav 😉

  7. Gints Plivna saka:

    Aleksej, Tavs komentārs kaut kā bija ieklīdis mēstulēs, laikam pārāk maz teksta uz šīs saites fona 😉 Jā, piekrītu – labs raksts -, bet tāpēc jau komentāri ir, lai arī tajos pievienotu papildus info.

  8. Aleksejs saka:

    Jā, biju baigi izbrīnīts, kad neparādījās uzreiz 😀 Un otrreiz nosūtīt neļāva – tad arī sapratu, ka esmu sasurogātpastots 😀

  9. marcis saka:

    Jā, diemžēl latvijas forumos ir pietiekami daudz cilvēki, ko sūtīt, izlasīt šādu rakstu.

Komentēt