Mājas nodošana ekspluatācijā

Fūuuuu… Beidzot tas ir noticis. Esmu saņēmis aktu par mājas nodošanu ekspluatācijā. Beidzot oficiāli dzīvoju nevis bomžatņikā vai jaunceltnē, bet mājā, kas atbilst visiem Latvijas būvnoteikumiem, būvnormatīviem un sazin kam vēl. Bet jāatzīst, ka ceļš uz to nebija viegls, nebūt ne. Tas nebija arī lēts. OK bet tagad par visu pēc kārtas, iespējams kādam kolēģim būvniecībā vēl šī pieredze var noderēt nākotnē 🙂

Tātad sākās viss ar to, ka atbilstoši bankas prasībai par mājas nodošanu ekspluatācijā viena gada laikā no kredīta izsniegšanas brīža, es sāku interesēties ko tas vispār nozīmē. Atradu, ka ir Ministru kabineta noteikumi Nr.299 Noteikumi par būvju pieņemšanu ekspluatācijā, kuros šis process ir vairāk vai mazāk noteikts. Papildus tur uzskaitītajam:
23. Ģimenes māju vai zemnieka sētu ir pieļaujams pieņemt ekspluatācijā, ja:
23.1. ir pilnīgi pabeigti vispārējie būvdarbi un inženierkomunikāciju izbūve, veikta fasādes apdare un ir labiekārtota teritorija ielas pusē;
23.2. ir iekārtota vismaz viena dzīvojamā telpa, virtuve un sanitārais mezgls, kā arī sanitārās iekārtas ir pievienotas inženiertīkliem,
šādos tādos forumos salasījos, ka jābūt vismaz iesāktai sētai, vismaz grantētam pievadceļam, adreses nosaukuma vai numura plāksnītei un karoga vietai. Par to, kā būvēju sētu, bija atsevišķs stāsts, fasāde jau man bija apmesta un pabeigta, ar to viss bija kārtībā, atlika tikai pielikt notekcaurules. Samērīju garumus, un tās iegādājos SIA Skārda nams par ~200 Ls un vēl ~90 maksāja izlaižamas alumīnija kāpnes, kas bija nepieciešamas procesā. Palasījos teorētisko materiālu par to, kā sastiprināt notekas un caurules, un slēju tik augšā. Rudens lietus manas konstrukcijas izturēja (ūdens garām netek), tagad, protams, priekšā vēl ziemas sniega pārbaudījumi, kas var izrādīties ne mazāk nopietni.

Notekcaurules

Notekcaurules

Tālāk meklēju mājas numura plāksnītes izgatavotāju un atcerējos, ka tāda ir uz Tērbatas ielas, šķiet šī iestāde (tiesa gan mājas lapā viņi šādu pakalpojumu nez kāpēc nepiedāvā, bet reāli plāksnītes bija viņu repertuārā). Plāksnīti, protams, var piestiprināt nošpikojot vietu no kaimiņu mājas, bet ir vērts atcerēties, ka tam ir domāti speciāli noteikumi, piemēram, Babītes pagastam tie ir šeit. Jādomā, ka tie ir vairāk vai mazāk vienādi visā Latvijas teritorijā.

Šos darbu paveicis ar naivu apmierinājuma sajūtu sirdī, ka darbi paveikti un palicis mazākais – sagādāt papīrus – devos uz pagasta būvvaldi. Dohhhhhhhh. Šeit būvinspektors man pirmo reiz aplauza spārnus 🙂 uzskaitīdams visus savācamos papīrus. Biju tā muļķīgi iedomājies, ka tie būs kādi 2-3, bet birokrātija pie mums ir uzdevumu augstumos, kopā dažādo papīru skaits bija 8:

  • būvprojekts;
  • derīga būvatļauja (ja nepieciešams pagarināta);
  • Inženiertopogrāfiskais plāns ar pazemes komunikācijām;
  • Būves kadastrālās uzmērīšanas lieta;
  • Veselības inspekcijas atzinums;
  • Akts par dūmvadu un ventilācijas kanālu tehnisko stāvokli;
  • Elektroinstalācijas pārbaudes dokumentācija;
  • Valsts zemes dienesta nekustamo īpašumu valsts kadastrā reģistrēta zemesgabala situācijas plāna par lauksaimniecībā izmantojamās zemes transformācijas pabeigšanu kopija.

Jāatzīst, ka šoreiz birokrātija acīmredzot ir valsts līmenī un tajā nevar vainot novada vietējos lēmējus, bet Ministru kabinets veiksmīgi nodrošina katram mājas īpašniekam piedzīvojumu vairāku mēnešu garumā un simtu latu izmaksās. Galu galā, ja esi bijis tik nekaunīgs, ka atļāvies uzbūvēt kaut ko jaunu, tad arī tiksi sodīts.

No visiem šiem dokumentiem, man bija tikai būvprojekts, kas arī vēlāk izrādījās koriģējams un uzlabojams.

Nu galu galā ne jau ar sarakstiem mani kāds nobiedēs, ķēros pie darba. Tagad par katru dokumentu sīkāk.

Būvatļauja

Iesniedzu pagastā kancelejā iesniegumu par būvatļaujas pagarināšanu. Kas izrādījās neticami šis dokuments pats bija par velti, bet pārsteigumi nebeidzās. Izrādās arī būvniecībā pastāv obligātā civiltiesiskā apdrošināšana (OCTA), ja nu gadījumā nesot riģipša loksni, es to uzmetu virsū kaimiņa kaķim, tāpēc nācās par minimālo summu 5000 Ls un apdrošināšanas maksu ~25 ls apdrošināt būvdarbus, kuri faktiski jau bija beigušies un nenotika, bet likums, paliek likums, izstiepies vai saraujies.

Inženiertopogrāfiskais plāns ar pazemes komunikācijām

Jā tas nedrīkst palikt noslēpums, kā mana kanalizācijas caurule ir ierakta no mājas līdz akai, visiem ir jāzin kā iet mans elektrības kabelis. Tā kā šie visi darbi jau bija veikti pirms mājas nopirkšanas, tad, protams, šī kārtējo reizi izvērtās par formalitāti un taisnākās trajektorijas iezīmēšanu plānā, jo galu galā es neesmu pārliecināts, ka tie vadi tur iet tieši tā. Bet nu formalitātes ir ievērotas, nauda samaksāta, ekonomika sildīta. Šos darbus man paveica iestāde, kas saucās A komanda, tikai pozitīvas atsauksmes, sazvanīju, sarunāju, aiznākošā dienā bija klāt, visu samērīja, izdarīja bez nekādas priekšapmaksas, aizbraucu pakaļ samaksāju un dabūju papīru.

Veselības inspekcijas atzinums

Atradu veselības inspekcijas mājas lapu, sazvanīju, uzzināju, ka viņu mājas lapā ir iesniegumi, aizpildīju, nosūtīju pa e-pastu, saņēmu elektroniski rēķinu, apmaksāju internetbankā, vienīgais neērtais faktors – iestādes darbiniece bija jāved pašam uz māju un atpakaļ. Toties ceļā izrunājāmies, viņa atvainojās par to, ka nesaprotot, kāpēc šis murgainais papīrs nepieciešams vienkāršām ģimenes mājām, bet neko nevarot darīt, kā arī teica, ka uz mājām tomēr jābrauc, jo esot bijis gadījums, kad kāds gribējis dabūt šādu atzinumu mājai, kurai pat pamati vēl nav bijuši ielieti 🙂 Kopumā atsauksmes pozitīvas, patīkami, ka visu procesu iniciēt un apskates laiku sarunāt varēja elektroniski vai ap telefonu, nekur nebija jāskraida, tikai pats apmeklējums un papīrs jāsaņem uz vietas.

Akts par dūmvadu un ventilācijas kanālu tehnisko stāvokli

Atradu iestādi, kas saucās Skursteņmeistars, atradās apmēram uz to pašu pusi, kur es, sarunāju meistaru, atbrauca, apskatīja, pēc nedēļas garām braucot ieveda papīru Rīgā darba vietā. Viss ļoti forši, norādīja uz pāris nelieliem trūkumiem, kurus sevis paša labā būtu vēlams salabot.

Elektroinstalācijas pārbaudes dokumentācija

Lai cik tas nebūtu dīvaini šajos it kā bezdarba apstākļos, ar šo gāja diezgan grūti. Ieliku portālā building.lv sludinājumu, ka nepieciešams šāds dokuments. Pēc nedēļas viens elektriķis atsaucās, tad beigās izrādījās, ka tomēr pārāk aizņemts, tad sāku runāt ar kaimiņiem, kuri iedeva telefonu savam meistaram, kas to bija paveicis. OK atbrauca, vairākas stundas mērīja, sarakstīja vairākus papīrus un viss kārtībā.

Valsts zemes dienesta nekustamo īpašumu valsts kadastrā reģistrēta zemesgabala situācijas plāna par lauksaimniecībā izmantojamās zemes transformācijas pabeigšanu kopija

Šī garā pentera dziļā jēga izrādījās, ka zemesgabala situācija plānā visa platība, kas tur bija ierakstīta kā lauksaimniecības zeme, jāpārraksta citā ailītē par zemi zem ēkām un būvēm. Par laimi to darīja tā pati jau augšminētā A komanda reizē ar pazemes komunikāciju mērīšanu.

Būves kadastrālās uzmērīšanas lieta

Jā ne velti šo es atstāju kā pēdējo savā aprakstā. Jo atšķirībā no visām pārējām iestādēm un privātajiem kantoriem, man ir tikai viens novēlējums VZD – kaut Jūs privatizētu. Šis kantoris ir vienkārši birokrātijas paraugstunda, bremžu un nekompetentu cilvēku midzenis. Katra vizīte tajā ir vismaz stundu gara, kaut arī ir nepieciešams saņemt tikai gatavu dokumentu, darba laiks ir ne visas dienas, ja nu gadījumā kāda tomēr ir pilna diena, tad pa vidu ir 2 stundas pusdienlaiks, lai darbinieki acīmredzot apmierinātu savu neremdināmo ēstgribu. Īsumā tas ir vienkārši murgs. Epiteti beidzas, sākas stāsts. Atradu internetā VZD mājas lapu, apskatījos darba laikus, nolēmu, kad uz turieni došos.  Aizeju, a tur priekšā smaidošs informators ar tekstu – cienījamie klienti, šodien mums major disaster, nobruka visi serveri, nav pat telefona, nav nekā. Nekā, burtiski nekā. Pienāciet rīt. Nu es tā intereses pēc piezvanīju pa telefonu, tiešām nekādas reakcijas, nesauc, klusums. Jāaaa, tā vēl nekad nebiju redzējis. Piezvanīju uz Lattelecom avārijas pieteikumu telefonu, apjautājos, kas tad šiem noticis, Lattelecom pēc brīža atzvanīja ar tekstu, ka iestādes iekšējā centrāle neesot pieejama. OK gaidu nākošo dienu. Līdz pusdienlaikam zvaniem reakcija tā pati, vēlāk  – oooo jā, mēs esam vaļā. Dodos tur, ieraugu rindu un saprotu, ka man tur nav ko darīt. Labi dodos jau aiznākošajā dienā. Pēc 3 stundu gaidīšanas esmu pie dokumentu saņēmējas.

Jāatzīst, ka tur vairākas reizes sēžot novēroju, ka VZD dokumentu pieņēmējas ir iedalāmas 3 kategorijās:

  • Zinošas darbinieces. Tādas kurām visas citas uzdod jautājumus. Pašas faktiski cilvēkus/klientus nepieņem, bet atbild tikai uz pārējo jautājumiem. Tādas uz visu telpu ir apmēram divas.
  • Puslīdz OK, darbinieces. Tādas, kuras uz vienu apmeklētāju savām kolēģēm neuzdod vairāk par 2-3 jautājumiem.
  • Pilnīgi lohi, piedodiet par izteicienu. Tādas, kuras pēc katra nopietnāka soļa, dodas to apstiprināt pie zinošās. Jautājumu skaits kolēģēm uz apmeklētāju vismaz 5.

Pirmajā reizē man laimējās tikt pie puslīdz OK meitenes. Taču vienalga es tur pavadīju gandrīz stundu. Ja godīgi, nesaprotu, kā var tā pakāst laiku, bet pulkstenis to nepielūdzami rādīja. Viņa mani izgaismoja, ka pakalpojumiem it kā ir fiksēta maksa, kura gan iepriekš nekad nav pilnīgi skaidri zināma, par dubultu maksu, viss tiek darīts nevis gliemeža tempos, bet kā divi gliemeži, tas ir divreiz ātrāk, par trīskāršu maksu, viss tiek darīts kaut cik normālā ātrumā, tas ir trīsreiz ātrāk nekā bāzes laiks. Jāatzīst, ka divkārša un trīskārša maksa jau tā pārsimts latiem ir visnotaļ ievērojama summa, tāpēc nācās samierināties ar vienu gliemezi pašai uzmērīšanai un puslīdz normālu laiku kadastrālās uzmērīšanas lietas izdrukai, kas gliemezim prasa VESELAS 15 DIENAS. Āaaaa, kā var 15 dienas drukāt 5-7 lapiņas??????

Pēc ~4 stundām, pilns niknuma, dusmu, vēlmi kādu samīt un iznīcināt biju no šī bremžu kantora ārā. Pēc kāda laika pieteicās mērnieks, atbrauca, mērīja, vaidēja, ka nesaprot, kā lai iezīmē terasi plānā, jo tā par dažiem cm nav taisnstūris, sūdzējās, ka priekšniecība randomā kontrolē, brauc pārmērīt, un esot pagājušogad pusgadu nogriezta 10% alga par dažu cm neprecizitāti. Jau mērot tiku apgaismots, ka šitai mājai spīd nelikumīga būvniecība, jo realitāte neatbilst projektam, centimetri turp, centimetri šurp, logi ne tur, istabās kaut kādas riģipša sienas ne tā sabūvētas. Yeahhh, nu ko, meklēju rokā arhitekti, viņa saņēma uzmērījumus, koriģēja projektu, brauca to saskaņot uz pašvaldību, un tā es ieguvu projekta izmaiņu mapīti.

Nācās ar to vēlreiz doties uz murgaino kantori VZD un iesniegt lūgumu lai noņem atzīmi par nelikumīgo būvniecību un izdrukā vēlreiz kadastrālās uzmērīšanas lietu. Šoreiz neticamā kārtā tikai pēc stundas gaidīšanas, tiku pie pilnīga loha (skat. gradāciju augstāk). Es kā zinošs klients pilnīgo lohu informēju, ka man ir aizdomas, ka par divkāršu un trīskāršu samaksu visu var izdarīt ātrāk. Pilnīgais lohs dodas pie zinošās kolēģes noskaidrot detaļas, vai tā ir. Tālāk es informēju, ka, ja man VZD prāt pienākas 2 pakalpojumi, tad es vienu varu ņemt 2reiz ātrāk un otru 3reiz ātrāk. Pilnīgais lohs no manas augstākās matemātikas apmulst un dodas pie zinošās kolēģes noskaidrot, cik ir 2reiz ātrāk 10 darba dienām un 3reiz ātrāk 15 kalendārajām dienām. Āaaaaaaaaaaaaaaaa. Kamēr pilnīgais lohs kārtējo reizi ganījās apkārt, es parunājos ar citu apmeklētāju, kurai pa telefonu bija solīta topogrāfiskā izdruka, bet uz vietas sākās drudžaina panika un noskaidrošana, kā un vai šāds pakalpojums vispār ir iespējams un cik tāds maksā, ja maksā.  Šai sarunā es publiski pirmo reizi skaļi paziņoju cik nu tas nepārsniedza pilnīgas nepieklājības robežu, ka es ceru, ka šo kantori privatizēs. Par spīti pilnīgajam loham, pēc apmēram kārtējās stundas (tieši pie galdiņa iesniedzot to visu) es biju veiksmīgi iesniegumu atdevis un varēju doties mājās. Maksājot pēc zināma cenrāža, man tika solīts, ka viss ir samaksāts, nekas vairāk nebūs. Hahhahahha, kāds naivums! Ierodoties pakaļ dokumentam, kārtējo reizi pagaidot šoreiz gan tikai apmēram 40 minūtes, man paziņoja, ka jāmaksā vēl pāris lati ar santīmiem. Nu labi, nieks tie lati, bet vai tiešām nav jau sākumā iespējams noteikt precīzu cenu???

Nodošana ekspluatācijā

Pēc visu šo dokumentu blāķa nodošanas pašvaldībā pie manis ieradās būvvaldes komisija. Atsauksmes tikai pozitīvas, cilvēki nenodarbojās ar piekasīšanos, matu skaldīšanu un centimetru mērīšanu, paskatījās nozīmīgākās lietas, pārliecinājās, ka dzīvot šeit var un tas jau tiek darīts, māja atbilst projektam, komunikācijas vietā, izteica pāris draudzīgus ieteikumus un idejas un ar to arī apskate beidzās.

Nobeigumā

Te nu tas ir, akts par nodošanu ekspluatācijā. Nemaz neticās, ka šitāds necils papīra gabaliņš maksā ~825 latus, nemaz nerunājot par patērēto laiku un nosvilināto benzīnu. Sīkāk sadalot pa pozīcijām summas izskatās šādi:

  • Skursteņslauķis 35;
  • Sertificēts elektriķis 60;
  • Veselības inspekcija 40;
  • Topogrāfija un zemes transformācijas pabeigšana 200;
  • VZD uzmērīšana 240 (varēja būt par pārdesmit latiem mazāk, jo izdruku ņēmu paātrināti);
  • Projekta izmaiņas 160;
  • VZD atzīmes par nelikumīgu būvniecību noņemšana 65 (varēja būt ~25 Ls, jo ņēmu paātrināti);
  • OCTA būvatļaujai 25.
Akts par pieņemšanu ekspluatācijā

Akts par pieņemšanu ekspluatācijā

Lai iegūtu šo papīru bija nepieciešami 2 mēneši un 10 dienas, pasākumu es sāku 4. oktobrī (diena, kad VZD viss bija noklājies, skat. augstāk) un gala dokumentu dabūju 14. decembrī. Šaurā vieta viennozīmīgi bija VZD gliemežkantoris, kuru ar papildus naudas injekcijām (legālām, protams, es domāju 😉 ) ir iespējams pārvērst par nosacīti normālāk strādājošu iestādi, bet visiem potenciālajiem šī ceļa gājējiem iesaku orientēties uz krietni ilgāku laiku, mazāk stresa un mazliet mazāk arī tēriņu.

27 Responses to Mājas nodošana ekspluatācijā

  1. Kaitnieks saka:

    Un vēl saka, ka neesot kur ietaupīt uz budžeta izdevumiem! Tur var nošaut 2 zaķus ar vienu šāvienu – atrisināt bezdarbu un samazināt izmaksas, atlaižot nekompetentos un bailīgos birokrātus, un pieņemot viņu vietā mazāk, bet sakarīgākus cilvēkus (no otras puses, jo vairāk es par birokrātiju uzzinu, jo vairāk man liekas, ka viņa visu sakarīgumu cilvēkā iznīcina).

  2. Viesturs saka:

    Obligātā civiltiesiskā apdrošināšana -> OCA drīzāk, ocTa ir ar transportu.

  3. Gints Plivna saka:

    @Kaitnieks
    Tur ir 2 problēmas – 1kārt par to naudu, ko reizēm tur maksā, neko labāku nevar dabūt. Tas gan mani reizēm izbrīna kārtējā it kā bezdarba sakarā, jo darba it kā nav, bet kadrus atrast nevar. 2kārt esmu ne vienu vien reizi dzirdējis par to, ka valsts iestādēs ir vadītāji, kuri necieš sev apkārtnē gudrus cilvēkus, jo uz pastulbu nezinīšu fona viņš(-a) var spīdēt un arī tādi parasti nerunā pretī.
    @Viesturs
    Nea, OCTA ir no Obligātā CivilTiesiskā Apdrošināšana 🙂 Skat piemēram šeit http://www.balta.lv/public/cta_privat.php – tur gan trūkst O priekšā, bet CTA ir skaidrs no kurienes rodas.

  4. MārtiņšŠ saka:

    VZD vari lamāt, bet tam visam ir savi objektīvie/subjektīvie iemesli – jāpilda likums un jāuzkrāj visdažādākie dati par tavu īpašumu, tai skaitā, jāsarēķina nodoklis no ievadītajiem datiem.
    Tā paātrinātā dokumentu sagatavošana nozīmē, ka reāli visādi vērtētāji strādā pa vakariem, vada iekšā visu informāciju par sienām, pārsegumiem, utt. Tas, ko tu redzi vienā uzziņā, ir tikai apkopojums no tā visa.
    Bet nu apsveicu ar viena procesa pabeigšanu.

  5. Māris saka:

    Par zemāk minētajiem biju dzirdējis, “ka it kā prasot”, tomēr man neizdevās atrast pamatojumu (likumu, kas to prasa). Pieņemu, ka tas atkarīgs no būvvaldes ieskatiem:
    Akts par dūmvadu un ventilācijas kanālu tehnisko stāvokli;
    Elektroinstalācijas pārbaudes dokumentācija.
    “Skursteņmeistars” droši vien būtu arī mana pirmā doma, jo no viņiem esmu pircis šamota čaulas priekš dūmejām. Par elektrību nav ideju, tomēr atmiņā vēl, ka par 15 latiem “uz ielas stūra” dabūju atzinumu “par lietotāja elektroietaises atbilstību” pirms Latvenergo pieslēguma. “Elektroietaise” tobrīd bija 2 rozetes zem uzskaites skapja…
    Par VZD 100% pievienojos Ginta viedoklim (kaut esmu arī tur sastapis atsaucīgus darbiniekus), bez tam man nekad nav bijis saprotams, kāpēc viņi nav apvienoti ar zemesgrāmatu…
    Ja nebūtu ko darīt, varētu aizrakstīt ekonomikas ministrijai jautājumu – cik būvētāja OCTA zaudējumu segšanas gadījumu, īpaši individuālām mājām un īpaši lauku apvidos ir bijuši gados, kopš likums spēkā. Zinātāji teica, ka iemesls šīs normas ieviešanai bijis regulārā ceļamkrānu gāšanās Vecrīgā.

  6. Gints Plivna saka:

    @MārtiņšŠ
    Problēma ir tā, ka likumus vismaz šos ir izdomājuši cilvēki nevis Dievs, tas ir tie paši birokrāti, lai uzģenerētu sev papildus pienākumus. Un 100 punkti, ka vēsturiski VZD pārstāvji ir piedalījušies šādu likumu/mk noteikumu izstrādē un krāvuši sev tos papildus pienākumus virsū, lai tik būtu ko vairāk darīt. Kāpēc vispār, ja tā padomā, VZD interesē manas privātmājas nenesošās riģipša sienas, ar ko es piemēram esmu atdalījis mazu telpu garažā zaptsburku novietošanai??? Šodien man tā telpa ir, rīt man viņa noriebjas un nepatīk un es viņu aizvācu. Varbūt drīz VZD fiksēs arī skapju novietojumu manā istabā vai dobes dārzā? Un nafig nevarēs tās sagriezt šķērsām bez kadastrālās uzmērīšanas un $$ samaksāšanas VZD??? Likumi un noteikumi ir domāti cilvēkiem, nevis otrādi.
    Un paldies par apsveikumu! 🙂
    @Māris
    Par tiem 2 dokumentiem – jā atklātā tekstā MK noteikumos http://www.likumi.lv/doc.php?id=87702 tie nav minēti, bet kā redzams tur apliecinājuma veidlapā par būves gatavību ekspluatācijai ir atstātas vietas, kur pierakstīt vēl kādu dokumentu/atzinumu.
    VZD es nesūdzos par darbinieku neatsaucību, ar to viss ir kārtībā, es sūdzos par to ka pie viņiem:
    1) ir pilnīgi nenormāli jāgaida uz jebkuru pakalpojumu gan klātienē iesniedzot/saņemot dokumentus, gan uz piemēram kadastrālās lietas izdruku (vai kā nu to sauc), kas lielā mērā izriet no tā ka jebkura nožēlojam izmaiņa tur ir jāreģistrē un tādējādi cilvēkiem nekas cits neatliek
    2) pieteikumu pieņēmēji kā jau rakstīju ir mazspējīgi un es pēc 1 apmeklējuma reizes esmu jau vismaz vienā aspektā zinošāks nekā man pretī sēdošā pieņēmēja :O Kā tas tā var būt?? Nemaz nerunājot par to, ka visi saspringa kā skudrupūznis pie tās apmeklētājas kas prasīja topogrāfisko izdruku vai kaut ko tamlīdzīgu. Skanēja teksti, ka nezinam vai mēs to vispār daram, kam tas jums vajadzīgs, tas tāpat projektam nederēs, kā lai mēs to dabūjam, nav skaidrs cik šāds pakalpojums maksā. Gala rezultātā tai sievietei tika iedots mērnieka telefons un viņa devās pēc izdrukas pie viņa, nevis dabūja to no oficiālās valsts iestādes. WTF???

  7. Māris saka:

    Citarp reiz VZD mēģināju noskaidrot konkrēta apgrūtinājuma (ceļa serrvitūta) fizisko atrašanos un garumu. Vecākos plānos mēdza rakstīt garums x platums, pēc kā vien bija iespējams atrast (ja netrāpītos 2 vienādi ceļa gabali), bet manā plānā bija tikai platība ha. Paskatījās robežplānu, teica, tiešām neesot skaidrs, kad prasīju, vai un kur varu noskaidrot, pateica – tikai pie mērnieka, kas savulaik zīmējis plānu. Dīvaini – valsts iestāde ir izstrādājusi kadastra sistēmu, kurā viss glabājas, servitūts ir pat ierakstīts zemesgrāmatā, tādejādi radot juridiskas sekas, bet to, kur objekts fiziski atrodas, jāzin tikai vienai savulaik procesā piedalījušamies privātpersonai…

  8. Egils saka:

    Varbūt neesmu valsts patriots , vai arī esmu iesīktējis padomists , bet šīs problēmas risināju nevis maksājot pēc ” paātrinātā tarifa ” , bet kam ieliekot aktu vākos , kam “pusdienas tiesu” izmaksājot .Rezultātā samaksāju mazāk un visu paveica ierastajā laikā , bez stresiem .Galvenais iet uz turieni ar ” smaidu un puķēm ” , jo tur strādā galvenokārt sievietes , bet mājas ceļ vīri savām sievām un bērniem , vai ne .

    • k.k. saka:

      Egīl, tādu [cenzēts] dēļ kā tu, mūsu valsts arī atrodas tādā pakaļā – jā, tev liekas baigi ātri un kruti kādam iebāzt kukuli, kamēr tā dēļ cieš cilvēki (laika ziņā, jo tavējie papīri pateicoties kukulītim nonāks ātrāk finišā). Kārtējais [cenzēts], kurš kļūst resnāks, lepojas ar sevi un berzē rokas priekā, jo kaut ko ir paveicis nevis godīgi, bet kukuļojot. Apsveicu, vari sev paglaudīt galviņu.

    • Atslēdznieks saka:

      Cieti!

  9. Lourenss saka:

    Ja vēlaties drošu elektroinstalāciju, tad tās izbūves laikā ir jāievēro vesela virkne tehnisko noteikumu un standartu, ko zina sertificēts elektriķis. Ja vadus velkat paši vai sameklējat lētāko “elektriķi” caur sludinājumiem internetā, tad pastāv liela varbūtība, ka elektroinstalācija nebūs droša. Piemēram, vannas istaba dēļ mitruma ir paaugstinātas bīstamības telpa. Te elektroinstalācijai ir speciālas prasības, lai nostrādātu drošinātājs un cilvēks dušā nesaņemtu strāvas triecienu. Visas kļūdas parādīsies pēc vairākiem gadiem. Veicot mērījumus, tikai dažas kļūdas varēs atrast. Tādēļ es, bez izbūves uzraudzības vai neredzot citus dokumentus, aktu neizsniedzu. Bet ir izbadējušies vīreļi, kuri gatavi parakstīt aktu, pat ja nepareizi savilkti vadi. Kā ugunsdzēsēju ikdienas atskaites rāda, mājas koka konstrukcijas: jumts, starpstāvu pārsegums utt. aizdegas dēļ skursteņa vai elektrības. Sertificēts elektriķis aktu izsniegtu pēc izbūves darbu pabeigšanas un jums nerastos liekas problēmas.

  10. Gints Plivna saka:

    @Māris
    Jā interesanti, ka VZD uzskata par neizmērojami svarīgu riģipša sienu manā mājā, kuru var izspert ar vienu niknu kājas spērienu, bet par relatīvi nesvarīgu ceļu, kuram servitūts visdrīzāk uzlikts tādēļ, ka tur vēl kādam kaimiņam derētu cauri tikt. Iespējams, tāpēc jau reizēm rodas tādas dīvainības, ka kaimiņš nesimpātiskam kaimiņam pasaka vot te ir ceļš cauri slapjam laukam – rullē 😉
    @Egils
    Vismaz VZD šāds plāns šodien vairs cauri neies, tur viss ir novests līdz (droši vien gandrīz) pilnībai 😉
    @k.k.
    Atgādinu, ka šai vietnē komentāri tiek cenzēti.
    @Lourenss
    Jā teorētiski Tev nenoliedzami ir taisnība. Praktiski, piemēram, man bija situācija, kad māja ir nopirkta ar visu elektroinstalāciju, dokumentu nav un licējs nav zināms. Ko Tu piedāvā šai gadījumā, visu noplēst un sākt no jauna?

  11. Māris saka:

    Beigās gan ceļu apgrūtinājumu piederību (vai un kam par labu ir apgrūtinājums) noskaidroju pēc kaimiņu robežplāna. Tanī viss ir saprotami norādīts, un, tā kā robeža iet pa ceļa vidu, pieņēmu (bet kur tas rakstīts?), ka uz labo ceļa pusi attiecas tas pats apgrūtinājums, kas uz kreiso…
    Vispār ar ceļa servitūtiem mūspusē ir baigais bardaks. Tur gan vairāk vainojams nevis VZD kā datu turētājs, bet sākotnējās zemes reformas veicēji (pagasta zemes komisija?), uz kā lēmumu pamata uzlika vai neuzlika apgrūtinājumus. Piemēram, būvēts grants ceļš, ko visvairāk lietojam, juridiski nekur neskaitās. Otrs zemesceļš ir pārtraukts (pāri vienam no zemesgabaliem apgrūtinājums nav uzlikts). Vienīgais juridiski nepārtrauktais ceļa servitūts ir fiziski izbraucams tikai sausā vasarā…

  12. Sandis saka:

    Lasīju ar tādu aizrautību…:)

    Ko darīt, viss šajā valstī notiek lēni…

  13. MW saka:

    Jā, paldies, man gāja ilgāk, sāku procesu martā, mērnieki staigāja pa sniegu līdz ceļiem, papildus bija problēmas dažu mēnešu garumā ar projektētāju, tad bija jāizbūvē labākas kāpnes ar margām un gala rezultātā novembra vidū akts bija rokā, tagad iesniegts ZG reģistrēšanai.

    Jādara un jāiztur līdz galam.

  14. Ego saka:

    Спасибо, полезная информация. Вдвойне приятно найти её от человека, с которым работали в Softex’е 🙂

    Гинтс, а в каком состоянии были внутренности дома на момент сдачи в эксплуатацию? Меня уже поджимают сроки и пора уже вызывать veselības inspekciju (только что сделал инвентаризацию и топографию), но вот надо хотя бы ещё ламинат положить, а то пока только потолки да стены. На сколько они придираются к внутренней отделке? Ту же кухню сейчас точно делать не буду, хватит ли им мойки и электроплитки в качестве кухни? 🙂

    • Gints Plivna saka:

      Cik man izskatījās, tad galvenais, lai būtu funkcionējoša vismaz viena tualete/vannasistaba (to man jautāja pirms vēl bijām galā aizbraukuši), par pārējo pat īpaši nejautāja, kādā stāvoklī. Reāli man uz šo brīdi piemēram, nekur nav nekādu tapešu (ir baltas reģipša sienas), nav galīgās grīdas (ir krāsotas skaidu plates, pašlaik tiek zāģēti tikai baļķi, kas būs grīdas dēļi :), tualetē un virtuvē ir flīzes, bet nav pabeigta pārējā apdare. Kāda izskatījās mana paštaisītā “virtuves iekārta” var redzēt iepriekšējā postā. Ienākot mājā pārbaudītāja par visu teica ļoti labi utml, tā kā iespējams viņai būtu OK arī, ja kaut kas būtu mazāk 😉
      Pēc kā īsti veselības inspekcija vadās, man nav zināms, bet kā jau augstāk rakstīju noteikumos ir “23.2. ir iekārtota vismaz viena dzīvojamā telpa, virtuve un sanitārais mezgls”. Ko tas īsti nozīmē, droši vien var interpretēt dažādi un galu galā, ja lielākā daļa ir, tad parasti visu var sarunāt 😉

      • Ego saka:

        Sounds good 🙂 Попробую сдать как есть. Кстати у нас в Stopiņu pagasts вот эти 2 документа не требуют:

        # Akts par dūmvadu un ventilācijas kanālu tehnisko stāvokli;
        # Elektroinstalācijas pārbaudes dokumentācija;

        зато нужен договор с компанией по вывозу мусора.

  15. daifa saka:

    Paldies autoram par rakstu- pamācošs, asprātīgs. Arī mēs jau trešo mēnesi ņemamies ar mājas nodošanu ekspluatācijā. TAS IR VAIRĀK KĀ VĀJPRĀTS. Šīs nenormālās birokrātijas dēļ ir saprotams, kāpēc cilvēki mājas nenodod ekspluatācijā.
    Par VID ilūziju nav, tas kantoris un vēl citi ir ar staigu jāprivatizē. iespējams, izmaksas būs lielākas, toties notiks ātrāk.
    Pēdējā atnāca Veselības inspekcijas pārstāve, dāmīte pagrozījās 5 min un aizbrauca. Secināja, ka māja uzbūvēta un prasīja līgumu par kanalizācijas ierīkošanu. vairāk nekas viņus neinteresē.
    skursteņslauķis gan bija sava uzdevuma augstumos, toties no elektriķa smiltis vai bira.

  16. Elvis saka:

    Labs raksts. Man tas viss tagad vēl priekšā, situācija ļoti līdzīga. Zināšu vismaz ko gaidīt, godīgi sakot, cerēju, ka viss būs daudz vienkāršāk 😦

  17. Inese saka:

    Piekrītu, detalizēts apskats. Es arī gatavojos nodot māju ekspluatācijā, bet pagaidam Būvvalde man paprasīja tikai divus papīrus – topogrāfisko uzmērīšanu un inventarizācijas lietu (VZD būves kadastrālo uzmērīšanu).
    Par VZD darbību saskāros jau 3 gadus atpakaļ, 2010. gada sākumā, kad vajadzēja Inventarizācijas lietu, lai ierakstītu jaunbūvi (bija uz būvētas sienas + jumts) Zemesgrāmatā, tieši tāpat izbesījos garajās rindās – pa 1-1,5 h gaidot.. Tā kā vajadzēja ātrāk, jo ņēmām bankā kredītu, ņēmu paātrinoto ar koefincentu 3 = 210 Ls un gaidīju 2 NEDĒĻAS, kad atbrauca mērnieks uz mājām, jautāju – kāpēc tik ilgi?? Mērnieks atbildēja, viņam darbs 2 dienām – vienu dienu braukā riņķī pa mājām, otrā dienā – birojā sagatavo papīrus, bet uz tā jābūt vēl pārs parakstiem, kurus uzliks tie birokrāti pēdējā dienā!!! 🙂 Rezultātā dabūju savu Inventarizācijas lietu pēc 2 nedēļām = 4 lpp 3 eksemplāros pa 210 LS!!! 🙂
    Tagad noskaidroju, ka Inventarizācijas lietu var pieprasīt jebkurā VZD nodaļā, tāpēc došos uz Ogri, ar cerībām uz mazākām rindām!

  18. Sno saka:

    1)istenībā dēļ tādiem [cenzēts] ar ir sabiedrības domāšana,ka 7 lpp drukā 15 dienas, tas nekas,ka tādi klienti ir diezgan daudz!
    2) Jā, par konsultantu kategoriju salīdzināšanu bija daļēja taisnība, tikai nav tā,ka gudrās darbinieces atbild tikai uz jautājujiem (konsultanta alga pēc nodokļu pamaksa ir 236ls pārbaudes laikā, pēc pārbaudes laika 283 ls !!!
    Esmu strādājis VZD, tāpēc zinu,ka KAC konsultantiem pa to ko no viņiem prasa algai vajadzētu būt 500ls uz rokas ! Un vispār, vai tiešām tas viss bija Rīgā Puškina ielā? Tur jau diezgan zinošas konsultantes

    • Gints Plivna saka:

      Tā arī īsti nesapratu uzbraucienu pirmajā punktā, bet tas, ka viņiem tur nav ko darīt mēnesi ir diezgan acīmredzami, un laika vilkšana ir tīri cenas uzsišanai un ar mērķi nokāst papildus naudiņu no ļaudīm, kam visu vajag ātrāk.
      Un kas attiecas uz manu stāstu, tad jā – tas viss notika Rīgā Puškina ielā 🙂

  19. Juris saka:

    Pašlaik eju šim visam cauri… 🙂
    Nu tikai elektriķis, cerams, palicis, lai varētu doties uz būvvaldi.
    Bet sākums bija līdzīgs – puslīdz visu pabeidzu būvēt – 2 mēneši palikuši līdz bankas noteiktajam termiņam, domāju – laika atliektiem galiem! 😀
    Par laimi piekrita uz pusgadu pagarināt termiņu.
    Man gan neprasīja Veselības inspekcijas atzinumu. Bet jāaizpilda k-kāds papīrs pašam – apliecinājums par ēkas gatavību vai līdzīgi.
    Un bija jādabu arī izziņa no arhitekta – ka uzbūvēts pēc projekta un arhitektam nav iebildumu. Nez vai derēs, bet k-kādu 1 teikuma lapiņu ar parakstu arhitekts man iedeva.
    Tad jau pēc kāda laika redzēs.

Komentēt