Oracle problēmu risināšana

Agrāk vai vēlāk darbojoties ar Oracle ikviens sastopas ar kādu problēmu, ko nav iespējams atrisināt paša spēkiem. Tālākie scenāriji ir vairāki:

  1. Nedarīt neko, pacelt rokas un laisties dibenā. Problēma – jūsu darba devējs ar laiku var sākt kļūt neapmierināts un problēma tā arī paliek neatrisināta 😉
  2. Jautāt kolēģiem. Notiekti krietni labāka doma kā iepriekšējā, bet ir pāris mīnusu tik un tā – ar laiku kolēģim var apnikt un var, protams, gadīties, ka neviena zinoša kolēģa nav.
  3. Pa taisno bez domāšanas atvērt kādu forumu vai e-pasta listi un bliezt iekšā jautājumu un iespējams saņemt gatavu atbildi no kāda laba cilvēka. Mīnusi – nav nekādas garantijas, ka atbilde (vispār) tiks saņemta un gatavs risinājums parasti nepalielina esošo zināšanu krājumu.

Es ieteiktu izmantot 4. veidu, kas manuprāt ir vissakarīgākais no visiem, jo:

  • māca kā atrast informāciju,
  • palielina esošo zināšanu bāzi,
  • pārlieku nenoslogo un “nebesī” citus cilvēkus.

Tātad pirmais solis ir izmantot Oracle dokumentāciju. Ir divi veidi kā pie tās tikt:

  • mana iemīļotā lapa ar indeksu uz Datu bāzes (un ne tikai) dokumentāciju dažādām versijām. Izvēlamies vajadzīgo DB versiju un aidā!
  • krietni nopietnāks indekss ar norādēm uz vairāk versijām un produktiem, bet man parasti nav nepieciešams.

Kā strādāt ar Oracle dokumentāciju?
10g versija satur vairāk kā 400 dokumentus un protams neviens mirstīgais nav spējīgs caurskatīt tos visus. Taču bez panikas – galvenais ir atcerēties dažus svarīgākos dokumentus:

  • Concepts – apraksts par Oracle uzbūvi, arhitektūru, atmiņu, failu sistēmu, transakcijām, shēmas objektiem, drošību, datu integritāti u.c. galvenajiem konceptiem. Ikvienam, kas gatavojas nopietni darboties ar Oracle datu bāzi būtu pienākums šo dokumentu vismaz pārskatīt.
  • SQL Reference – ja ir problēmas ar konkrēta SQL teikuma sintaksi vai nav skaidras šī SQL teikuma iespējas, tad tas ir īstais dokuments. Tāpat tajā ir informācija par visiem iebūvētajiem datu tipiem, hintiem, pseidokolonām, operatoriem un funkcijām. Saturs šim dokumentam nebūt nav tik liels, lai tam nevarētu nepilnas minūtes laikā pārskriet pāri un ar to iepazīties.
  • Application Developer’s Guide – Fundamentals – Vispārējas vadlīnijas db un uz tās balstīta produkta izstrādē, paskaidroti piemēram datu integritātes ierobežojumi, SQL procesēšana, datu tipu izvēle utml lietas.
  • PL/SQL User’s Guide and Reference – ja plānojat kaut ko programmēt izmantojot PL/SQLu – obligāti ieteicamā literatūra.
  • Performance Tuning Guide – izstrādes un konfigurēšanas vadlīnijas, lai jūsu izveidotā aplikācija strādātu saprātīgā ātrumā arī tad, kad to lietos vairāk kā viens lietotājs.
  • Reference – visi inicializācijas parametri un datu vārdnīcas skatījumi.
  • 2 Day DBA un Administrator’s Guide – īss un pilnīgs pārskats par Oracle datubāzes administrēšanu un uzturēšanu, ieskaitot instalēšanu, konfigurēšanu, rezerves kopiju veidošanu un atjaunošanu, skaņošanu utt.
  • New Features Guide – lietas, kas nākušas klāt kopš iepriekšējās versijas.
  • Licensing Information – informācija par Oracle db licencēšanas mehānismu.
  • Data Warehousing Guide – dažādas ļoti interesantas lietas, kas attiecas ne tikai uz datu noliktavām – particionēšana, materializētie skatījumi, analītiskās funkcijas, paralēlā izpilde utt.

Ja nu gadījumā ar dokumentāciju vien cauri netiekat vai nu tāpēc, ka nevarat atrast kur meklēt jūsu problēmas atrisinājumu, vai arī tāpēc, ka problēmas atrisinājums dokumentācijā tiešām nav atrodams, tad nākošais solis ir doties uz lapu ko uztur vīrs vārdā Thomas Kyte. Šeit ir ļoti daudz populāru jautājumu un ļoti daudz vērtīgu atbilžu, kaut vai piemēram, kā Oraclē var lapoties cauri rezultātam un var tikai apbrīnot kā viens cilvēks spēj atbildēt uz tik daudz jautājumiem un pa vidu vēl sarakstīt vērtīgas grāmatas…

Ja nu tomēr izrādās, ka jūsu jautājums ir absolūti unikāls, jauns, īpašs un nekad vēl neredzēts, tad trešajā solī varat doties uz Oracle forumiem izvēlēties atbilstošu kategoriju, drošības pēc pameklēt – varbūt tomēr kāds jūsu superunikālo jautājumu jau ir atbildējis – un, ja ne, tad uzdot foruma lietotājiem mīklu. Kas zina, viss var gadīties un viņi rod jūsu mīklai atbildi 😉

Tātad šai trīssoļu kombinācijai es neminu vēl 2 acīmredzamas lietas:

  • Lietojiet google, cilvēka labāko draugu.
  • Atcerieties, ka Oracle piedāvā arī oficiālu uzturēšanu un ir tāda lapa, kas gan ir pieejama tikai tad, ja jums ir spēkā esošs uzturēšanas līgums.

1 Responses to Oracle problēmu risināšana

  1. es saka:

    GOOD Job 🙂

Komentēt