Oracle licencēšana un redakcijas (editions)

Vairumā izstrādātāju un to personu vidū, kuri nosaka izvēlēto DBVS, galvās ir iesēdies mīts (kam, protams, ir arī zināms pamats, to nevar noliegt :), ka Oracle ir ļoti dārga.
Mazliet paskatīsimies uz faktiem, cik dārga tad tā ir un kādas ir iespējas cenu samazināt.

Tātad sākam ar faktu numur viens – Oracle ir veselas 5 redakcijas (editions).

Nez kāpēc cilvēki tiklīdz kā iedomājas Oracle, tā uzreiz saista to ar Enterprise Edition. Tas būtu tas pats kā jebkuru mašīnas izvēli sākt ar tās maksimālo standartkomplektu. Bet patiesībā dzīvē, ja vien neesam “biezie“, mēs jau vispirms paskatamies uz lētākajiem komplektiem un tikai tad, ja piedāvātās iespējas mūs neapmierina, vai naudas makā ir vairāk nekā lētākais komplekts prasa, tad skatamies uz nākošo līmeni.

Fakts numur divi – visas versijas ir iespējams lejuplādēt no Oracle mājaslapas. Vēl vairāk – saskaņā ar pašreizējo licences versiju (kas krietni sen nav mainījusies) – jebkuru redakciju var izmantot pašizglītošanās mērķiem un viena prototipa izveidē.

Tad nu lūk sāksim ar zemāko līmeni un lēnām kāpsim augstāk.

Express Edition (XE)

Šīs redakcijas oficiālā lapa ir šeit. Līdzīgi kā galvenajiem konkurentiem Microsoft SQL Server un IBM DB2, šī versija ir bezmaksas. Šo versiju salīdzinājumu varat atrast vienā no iepriekšējiem aprakstiem. Tātad pilnīgi bez maksas jūs varat iegūt versiju, kas:

  • izmantos ne vairāk kā 1G RAM;
  • izmantos ne vairāk kā 4G datus;
  • izmantos ne vairāk kā 1 procesoru;
  • darbojas uz Linux un Windows operētājsistēmām.

Šai versijai nav oficiāla atbalsta un nav pieejami arī jauninājumi. Tai pašā laikā tā nāk līdz ar programmēšanas un administrēšanas vidi (Oracle Application Express, APEX), kurā var veidot pats savas web aplikācijas. Lai arī oficiāla atbalsta nav, tomēr ir speciāla vienkāršota dokumentācija un jautājumus, kā vienmēr var uzdot atbilstošajā Oracle forumā, kur gan vispirms Jums ir jāreģistrējas (reģistrēšanās ir bezmaksas).

Tai pašā laikā viss, ko Jūs uzrakstīsiet šai versijā, darbosies arī uz jebkuras nākošās versijas. Protams, tas nenozīmē, ka Jums nebūs jāveic testēšana, lai būtu par to 100% droši 🙂

Standard Edition One (SEO)

Šīs redakcijas oficiālā lapa ir šeit. Redakcijai pastāv ierobežojums – datubāze nedrīkst izmantot vairāk kā 2 procesoru ligzdas (socket). SEO salīdzinot ar Express Edition ir daudz un dažādas papildus iespējas, kā arī oficiāls atbalsts un jauninājumi. Uz šo brīdi (2008. gada februāris) cena ir 4995 ASV $ par procesoru vai 149$ (kopš 2008. gada 16. jūnija attiecīgi 5800 un 180) par lietotāju plus (named user plus), kur galvenā atšķirība no vienkārši lietotājiem ir, ka tiek skaitīti arī automātiskie devēji un faktiskie datubāzes gala lietotāji. Kā minimums jāiegādājas vismaz 5 lietotāju plus licences.

Standard Edition (SE)

Šīs redakcijas oficiālā lapa ir šeit. Funkcionāli nav nekādu īpašu atšķirību no SEO redakcijas, ja neskaita vienu būtisku lietu – RAC (Real Application Clusters). Klāsterēšanu, kur obligāti gan ir jāizmanto Oracle nodrošinātā klāsterēšanas programmatūra. Pie tam šai redakcijai RAC ir par brīvu atšķirībā no EE. Redakcijai pastāv ierobežojums – datubāze nedrīkst izmantot vairāk kā 4 procesoru ligzdas, tai skaitā RAC gadījumā kopā viss klāsteris arī nedrīkst saturēt vairāk kā 4 procesoru ligzdas. Uz šo brīdi (2008. gada februāris) cena ir 15 000 ASV $ par procesoru vai 300$ (kopš 2008. gada 16. jūnija attiecīgi 17 500 un 350) par lietotāju plus. Kā minimums jāiegādājas vismaz 5 lietotāju plus licences.

Enterprise Edition (EE)

Šīs redakcijas oficiālā lapa ir šeit. Tai nav nekādu procesoru, operatīvās atmiņas vai datu ierobežojumu. Tai ir vairāk funkcionālu iespēju, salīdzinot ar SE, kā vesela rinda papildus maksas iespēju, piemēram, Total Recall (tikai 11g versijā), Real Application Clusters (RAC), Database Vault, Real Application Testing (tikai 11g), OLAP, Partitioning, Data Mining u.c.
Uz šo brīdi (2008. gada februāris) cena ir 40 000 ASV $ par procesoru vai 800$ (kopš 2008. gada 16. jūnija attiecīgi 47 500 un 950) par lietotāju plus. Tiesa gan ir jāiegādājas vismaz 25 lietotāju plus licences uz katru procesoru.

Personal Edition (PE)

Šī zināmā mērā ir visnoslēpumainākā versija ar vismazāk pieejamo informāciju gan Oracle mājaslapā, gan arī vispār internetā. Šai redakcijā ir iekļautas visas EE papildus maksas iespējas izņemot RAC. To drīkst lietot uz jebkādas komplektācijas datora. Fantastika, vai ne? BET, protams, ir BET. Ir jābūt tikai vienam vienīgam gala lietotājam. Ja Jums šāds scenārijs der, tad cena ir 400 ASV $ (kopš 2008. gada 16. jūnija 460) par lietotāju plus. Rakstot šo rakstu par šo redakciju izraisījās arī diskusija Latvian Oracle User Group e-pasta listē.

Kopsavilkums

1. Izvēloties Oracle un mēģinot saprast izmaksas un minimālo standarta cenas komplektu, jums varētu palīdzēt šādi materiāli:

2. Atcerieties, ka neskaidros jautājumus var uzdot, piemēram, Latvian Oracle User Group e-pasta listē.

3. Pirms galīgā lēmuma pieņemšanas noteikti konsultējieties ar Oracle pārstāvjiem. Lai arī oficiāli neviens par atlaidēm neko nesaka, tomēr interneta forumos klīst nostāsti par dažādām atlaidēm un, piemēram, tādām lietām kā site licencēm, kad kāda organizācija acīmredzot ir samaksājusi tik daudz, ka drīkst instalēt savās struktūrvienībās, kādas Oracle datubāzes vien vēlas. Iespējams, ka Latvijā līdz tādam līmenim, gan neviens nevelk )

4. Atcerēties, ka licences cena kopā pat ar visu uzturēšanu un atbalstu nebūt nesatur visas tiešās izmaksas, nemaz nerunājot par netiešajām.

5. Un visbeidzot papildus standarta atrunai atgādinu, ka šim aprakstam ir tikai un vienīgi informatīvs raksturs, un visu šeit doto informāciju Jums ir pienākums pārbaudīt pašiem.

P.S. Paldies Edgaram Č. un Edgaram R. par atbalstu raksta izveidē!

5 Responses to Oracle licencēšana un redakcijas (editions)

  1. EdgarsR saka:

    Ļoti labs pārskats. Parasti Oracle DB EE izvēlas trīs gadījumos:
    – Tiek veidota datu noliktava (partitioning, olap, parallel processing, query rewrite)
    – Nepieciešams nodrošināt augstas pieejamības/mērogojamības konfigurāciju (RAC, DataGuard, Flashback Table/Database)
    – Nepieciešams izmantot kādu no paaugstinātas drošības risinājumiem (Advanced Security, Oracle Database Vault, Virtual Private Database)

  2. MārtiņšŠ saka:

    Neslikts raksts ar aktualizētu informāciju, tikai Tu varētu savos rakstos salikt atdalītājus, lai pirmajā lapā nav pilni raksti, citādi grūti lasīt. 😦
    Par citu DBVS licenzēšanas noteikumiem arī uzrakstīsi?

  3. Gints Plivna saka:

    Hmm Tu domā “more” tagu?
    Par citu DBVS licencēšanas noteikumiem diez ko nesolu, jo patiesībā tas prasa diezgan nopietnu izpēti, un par citām DBVS man būs jāsāk no 0, par Oracli man jau lielā mērā viss bija skaidrs 🙂

  4. MārtiņšŠ saka:

    aha, “more” tags…

  5. Gints Plivna saka:

    Kopš 2008. gada 16. jūnija Oracle produktiem ir jaunas (lielākas) cenas. Tās, protams, ir redzamas augšminētajā cenu sarakstā.

Komentēt