Literatūra par Oracle

Par spīti tiešsaistes (online) resursu uzvaras gājienam, tai skaitā programmēšanā, grāmatas kā būtisks zināšanu elements nekur nav pazudušas.
Es uzskatu, ka tām vēl joprojām ir vairākas labas īpašības, salīdzinot ar tiešsaistes resursiem:

  • tās var ērti paņemt vakarā dīvānā;
  • tām nav nepieciešams krāms, ko saucam par datoru, un interneta pieslēgums;
  • tās rada mazliet vairāk emocionālu saprašanos ar autoru, nekā raksti tiešsaistē;
  • un pēdējais laikam, jau pats svarīgākais arguments – tajās (vismaz zemāk minētajās) ir papildus informācija, ko tiešsaistes resursos nav iespējams atrast vispār, vai tas ir izsvaidīts pa neskaitāmiem resursiem un atšķaidīts ar daudz nederīgu info.

Tātad šīs grāmatas ir vērtīgas vairāk no izstrādātāja viedokļa, iespējams, ka tīram DBA (datu bāzu administratoram) ne visas būs interesantas.

Expert Oracle Database Architecture by Thomas Kyte. Grāmata satur Oracle arhitektūras pārskatu, informāciju par failiem, atmiņas struktūrām, fona procesiem, bloķēšanas mehānismu (locks and latches), laiksakritību (concurrency) un ieraksta vairākām versijām (multi-versioning), transakcijām, redo un undo, tabulām, indeksiem, datu tipiem, particionēšanu, paralēlo izpildi un datu ielādi un izlādi (SQL*Loader, ārējās (external) tabulas). Kā jau visas šī autora grāmatas, arī šī ir uzrakstīta labi lasāmā valodā ar piemēriem un, manuprāt, ir saprotama arī tiem, kas nav absolūti Oracle adepti 🙂 Augšminētajā saitē Jūs varat atrast vienu sadaļu, ko lejuplādēt par brīvu, kā arī paskatīties saturu.

Effective Oracle by Design by Thomas Kyte. Pārskats par to, kā efektīvi veidot jūsu programmatūru, apraksts par rīkiem, kas ļauj pārliecināties par SQL teikumu un procedūru efektivitāti un to salīdzināt, pārskats par to, kā tiek izpildīti SQL teikumi, pārskatas par Optimizatoru un par to kā rakstīt efektīvu SQL un PL/SQLu. Grāmata ir izdota pirms 10 versijas, līdz ar to tajā nav šīs versijas uzlabojumu un jaunāko lietu, bet pamatlietas, kas šeit minētas vēl joprojam ir spēkā un droši vien būs spēkā vēl ilgi.

Cost-Based Oracle Fundamentals by Jonathan Lewis. Labākā grāmata par to, kā darbojas Oracle optimizators, kā tiek izveidots izpildes plāns, kā optimizators rēķina sagaidāmo ierakstu skaitu, kā tiek klakulēta izpildes plāna un to soļu maksa (cost). Šī grāmata nav īsti tāda, ko var kā daiļliteratūru palsīties pirms gulētiešanas, jo šeit ir alogoritmi, formulas un piemēri, kuriem nemaz nav tik vienkārši izsekot līdzi. Šī ir grāmata, kas atbildēs uz tādiem jautājumiem, kā – kāpēc Oracle nelieto manu indeksu?

Optimizing Oracle Performance By Cary Millsap and Jeff Holt. Grāmata, kas stāsta par to kā ar garantiju atrast to, kas jūsu datubāzē bremzē lietotojot Oracle trace. Tātad stāsts par to kāpēc trace ir tas, kas droši pateiks, kur paliek jūsu izpildes laiks, kā to iespējot, atspējot, kā lasīt un saprast trace failus, kā arī pamatinformācija, par biežāk izplatītajām problēmām un kā ar tām cīnīties.

Oracle Insights: Tales of the Oaktable by Dave Ensor, Tim Gorman, Kyle Hailey, Anjo Kolk, Jonathan Lewis, Connor McDonald, Cary Millsap, James Morle, Mogens Nørgaard, David Ruthven, Gaja Krishna Vaidyanatha. Šī grāmata ir netipiska ar to, ka katrs no augšminētajiem autoriem ir uzrakstījis vienu nodaļu. Daži no tiem ir vairāk kā pamācoši stāstiņi, ko palasīt pirms gulētiešanas, daži krietni sarežģītāki, bet visi kopā veido interesantu buķeti. Šī nav grāmata, ko ieteikt speciālam mērķim, bet drīzāk vispārējai izglītībai Oracle kontekstā.

Scaling Oracle8i by James Morle. No vienas puses šī grāmata it kā attiecas uz Oracle 8i versiju un tātad šķiet novecojusi. No otras puses tajā ir izklāstītas daudzas pamatlietas, kas principā nenoveco un paliek spēkā jebkurā versijā un jebkurā aplikācijā. Grāmatā ir arī ievads un pamatjēdzieni par UNIX operētājsistēmu. Papildus tam visam šai grāmatai ir viens nenoliedzams pluss salīdzinājumā ar visām pārējām augšminētajām – to var pilnībā lejuplādēt par brīvu no augšminētās vietnes.
 
Vispār izskatās, ka pēdējā laikā grāmatas, ko izlaiž APRESS ir kvalitatīvas un tās ir sarakstījuši zinoši autori, tāpēc iespējams, ka arī citas šīs izdevniecības grāmatas ir vērts iepētīt.

Es labi apzinos, ka šai sarakstā nav tīri nevienas grāmatas par PL/SQL un DBA (datu bāzes administratora) uzdevumiem un iespējām. Bet tas, ko šeit es vēlējos uzskaitīt bija tās grāmatas, ko esmu lasījis, un DBA un/vai tīras PL/SQL grāmatas nav to skaitā. Tā kā cilvēkiem, kam ir pieredze ar šāda veida grāmatām – laipni lūgti izteikties komentāros! 🙂

1 Responses to Literatūra par Oracle

  1. Mazais Cinītis saka:

    Nu par oracle sql pieprasījumiem laba grāmata ir

    Mastering Oracle SQL
    By Alan Beaulieu, Sanjay Mishra

    Publisher : O’Reilly
    Pub Date : April 2002
    ISBN : 0-596-00129-0

Komentēt