Oracle diena 2008 pagājusi

Šī gada Oracle diena ir noslēgusies. Tajā bija nepieredzēta cilvēku atsaucība – uz pasākumu esot piereģistrējušies ~450 cilvēku. Protams, ka reāli ieradās mazāk, kā to varēja redzēt no pāri palikušām kartiņām, bet to nemaz tik daudz nebija un vienalga cilvēku daudzums bija gana iespaidīgs. Pasākumu atklāja Guntis Kalniņš, Oracle filiāles Latvijā vadītājs. Viņa runā (un arī dažu nākošo prezentētāju – Oracle pārstāvju runās) vēlreiz tika atzīmēts fakts, ka Oracle vairs nepavisam nav tikai pazīstama ar savu datubāzi, bet ir pirmajā vietā pasaulē ~40 dažādās produktu grupās. Un kopējais dažādo produktu skaits tuvojas 3000.

Tālāk īsu uzrunu teica Signe Bāliņa, īpašu uzdevumu ministre elektroniskās pārvaldes lietās, Arvils Freipičs, Affecto Latvija (kas bija arī pasākuma galvenais sponsors) valdes priekšsēdētājs un pārītis uzaicinātie runātāji angliski. Vēl noklausījos Jura Trošina prezentētās “Oracle DB 11g jaunās iespējas”, kā arī otru viņa performanci “Oracle auditēšana – uzticies, bet pārbaudi!” un prezentāciju par “Lattelecom pieredzi Oracle BPEL izmantošanā”, ko stāstīja Edgars Ruņģis un Andis Cirsis. Visas tās bija gana interesantas.

Pēdējā pieciniekā bija arī mana prezentācija par analītiskajām funkcijām un SQL model klauzu. Izrādījās, ka manas sajūtas par to, ka tikai nedaudz cilvēku ir tās lietojuši, īsti neatbilda īstenībai, jo apmēram divas trešdaļas no ~30 klausītājiem pacēla rokas atbildot uz manu jautājumu, kurš tās ir lietojis iepriekš. Savukārt otrs mans paredzējums (ka par SQL model klauzu nezin gandrīz neviens) trāpīja desmitniekā, jo tikai viens klausītājs atzinās, ka ir iepriekš ar to darbojies.

Tagad tas, ko apsolīju prezentācijas klausītājiem – pati prezentācija lejuplādēšanai. Papildus kā bonusu 🙂 dodu arī skripta failiņu, kurā ir piemēri, kas ilustrēti prezentācijā. Pašās beigās ir pilnīgi funkcionējošs kredīta kalkulators (gan ar vienmērīgo, gan dilstošo maksājumu), kas uzrakstīts ar SQL model klauzu (prezentācijā bija tāda saīsināta versija). Kredīta kalkulators, protams ir atrodams gandrīz jebkurā bankas mājaslapā, piemēram SEB bankai tas ir šeit. Varat patestēt kā strādā SEB bankas un kā tas, kas rakstīts ar SQL Model klauzu. Starp citu bankas mājaslapā vienmērīgā maksājuma gadījumā pēdējā mēneša maksājumus aprēķina nepareizi 😉 izskatās pēc noapaļošanas kļūdas.

Skriptā analītisko funkciju daļai vajadzētu strādāt no 8.1.7.x versijas un model klauzai no versijas 10.1.x.x.

Tad vēl resursi, kurus ir vērtīgi izmantot par šīm tēmām:

Pēdējie divi ir blogi, kuros var atrast vērtīgu info par SQL Model klauzu, tur ir vairāki ieraksti par šo tēmu.

Tātad solītais:

Apmaiņā pret failu lejuplādi neaizmirstiet arī nobalsot, kādu DBVS izmantojat! 😉

P.S. Affecto Latvia prezentācijas ir šeit un TietoEnator Alise prezentācijas ir šeit.

3 Responses to Oracle diena 2008 pagājusi

  1. Edgars saka:

    Diemžēl pašam nesanāca apmeklēt Oracle dienu 2008, tādēļ vēlējos uzzināt par pasākumā demonstrētām un popularizētām Oracle tehnoloģijām un pašas kompānijas viedokli par to, kas tuvā nākotnē būs “topā”, cik dzirdēju, tad dažas no lietām varētu būt SOA, kas pēdējā laikā kā termins tiek lietots itvisur, un Oracle BPM

  2. Gints Plivna saka:

    Es personīgi dikti daudz uzmanību lietām, kas ir ārpus db, nepievērsu, bet nu bija visiem kopīgā Donald Mowbray (Director, Emerging Technologies, Oracle EMEA) prezentācija, kurā viņš vēl un vēlreiz uzsvēra, ka Middleware ir/būs Oraclei ļoti nopietna lieta un pēc BEA pārpirkšanas tas ir tikai un vienīgi kļuvis vēl nopietnāk. Vispār Edgars Ruņģis LVOUG solīja, ka varēšot prezentācijas dabūt un atsūtīs linku arī uz LVOUG e-pasta listi.
    Ja Tev ir jautājumi, Tu vari vai nu sākt urbt Oracle SOAs saitu, kur gan protams būs daudz mārketinga, vai arī par konkrētākiem jautājumiem iesaku pievienoties LVOUG un uzdot jautājumus tur. Tur noteikti būs kāds informētāks par mani šai jomā.

  3. Edgars saka:

    Paldies par atbildi, jau pirms kāda laika pievienojos LVOUG grupai, tā ka gaidīsim prezentācijas

Komentēt