Dažu relāciju datu bāzu uzskaitījums

Ja tā paskatās pasaules mērogā, tad ir trīs galvenie tā saucamie slēgtā vai komerciālā koda (closed, commercial source) DBVS produkti, kas dominē datu bāzu vadības sistēmu tirgū – Oracle, DB2 un SQL Server, ko izstrādā attiecīgi Oracle, IBM un Microsoft. Starp tiem un arī starp to klientiem un lietotājiem notiek nemitīga cīņa, kurš tad nu ir labākais, lētākais, izdevīgākais, kurš piedāvā visvairāk dažādu iespēju utt. utjp. Konkurence kā zināms ir laba lieta, un tikai tās rezultātā klientiem, piemēram, ir iespējams lietot šo datubāzu bezmaksas versijas, kurām protams ir lielāki vai mazāki ierobežojumi attiecībā uz datiem un izmantojamiem resursiem. Kāpēc es tās saucu par lielo trijnieku var apskatīties Gartner pētījumā par relāciju datubāzu tirgus daļu (Relational Database Market Share).

Savukārt no atvērtā koda produktiem gribētos atzīmēt divus – MySQL un PostgreSQL, kur pirmā sauklis attiecīgi ir “pasaules vispopulārākā atvērtā koda datubāze” (The world’s most popular open source database), savukārt, otrais sevi pozicionē kā “pasaules visprogresīvākā atvērtā koda datubāze” (The world’s most advanced open source database). Kā to viegli nojaust jau no šiem saukļiem vien, arī šeit notiek nemitīga cīņa par ietekmi un gala rezultātā $$$, kas principā nenāk par sliktu arī mums, kā klientiem. Šajā rakstā ir ļoti īss apskats gan par divām jau minētajām atvērtā koda datubāzēm, gan vēl dažām citām.

Tagad vēlreiz šis pašas 5 manis objektīvi/subjektīvi atlasītās DBVS un otrs saraksts ar dažām citām DBVS.
DB2
MySQL
Oracle
PostgreSQL
SQL Server

Jāatceras, ka abi saraksti kopā nekādā ziņā nav izsmeļoši, tie noteikti nepārskaita ne visas relāciju datubāzes, kā arī iespējams ir dažas citas, kas šeit nav minētas, un ir populārākas, nekā šeit uzskaitītās. Par dažām ir nelielas piezīmes, ja man bija kaut kas ko pateikt.

Adabas
Access –  Microsoft Office sastāvā, tikai uz Windows platformām.
AllBASE
Derby
FileMaker Pro
Firebird
FirstSQL
FoxPro
FrontBase
Greenplum
Informix – vēsturiski kādu brīdi bija viena no lielā trijnieka, tagad to ir pārpircis IBM un visdrīzāk to gaida lēna izmiršana.
Ingres
OpenBase SQL
Pervasive PSQL
SESAM/SQL-Server
SQLBase
SQLite
Sybase Adaptive Server Enterprise – vēsturiski Microsoft SQL Server priekštecis.
TimesTen – datubāze tikai atmiņā (in memory database), var lietot atsevišķi vai kopā ar Oracle.
Teradata – pārsvarā lieto datu noliktavu risinājumiem. Par datu noliktavām un tur izmantotajām DBVS ir labs raksts šeit Magic Quadrant for Data Warehouse Database Management Systems, 2007.

Tālākā lasāmviela

6 Responses to Dažu relāciju datu bāzu uzskaitījums

  1. bubu saka:

    Kur SQLite? 🙂

  2. Edgars Čupits saka:

    Man bija ļoti interesanti uzzināt, ka pašam Oracle pieder 11 dažādās datubāzes. Par vairāku datubāzu esamību biju dzirdējis, bet to ka kopumā ir 11 datubāzes man bija jaunums:
    * Oracle DB
    * Inno DB
    * TimesTen
    * Berkley DB
    * Oracle Lite
    * Coherence
    * RDB
    * CODASYL
    * Express
    * Hyperion
    * Stellient
    Šeit ir saite uz Oracle darbinieka prezentāciju par 11g iespējam (prezentācija ir krieviski, jo viņš strādā Krievijas pārstāvniecībā). Prezentācijā viņš piemin arī par 11 dažādām datubāzēm:
    http://dsvolk.blogspot.com/2007/11/oracle-options.html

    Esmu lasījis baumas, ka Oracle ir mēģinājis nopirkt mySQL, bet viņiem nav izdevies vienoties par cenu 🙂

  3. […] Datubāzu resurss latviski –Šis ir rakstu kopums par relāciju datubāzēm, SQL valodu un dažādām datubāzu iespējām. Ja tev ir idejas, ko šeit vēl ir nepieciešams pievienot, izlasi lapu “Kas šeit ir atrodams?” un kļūsti par vienu no autoriem! « Dažu relāciju datu bāzu uzskaitījums […]

Komentēt