Ko var izdarīt ar zagtu pasi – telefons, nauda

Stāsts būs par to, ko tikai cilvēks ar pietiekami bagātu fantāziju (ne)var izdarīt ar zagtu pasi. Diemžēl man to nācās izbaudīt uz savas ādas, jo es biju tas ne pārāk veiksmīgais cilvēks, kam tā tika nozagta.

Viss sākās pirms nu jau četriem gadiem. Pats, protams, biju vainīgs, mašīnā aizmirsu maku ar visiem dokumentiem, no rīta logs bija izsists un maks ar dokumentiem nozagts. Protams, standarta procedūras, policija, eksperts, kriminālprocess, izmeklēšana. Mašīnai logu ielika jaunu, staigāju pa iestādēm pēc visiem dokumentiem, viss it kā noklusa.

Pagāja trīs gadi. Par šo notikumu jau biju gandrīz aizmirsis. Tad kādu dienu veicot pavisam ikdienišķu naudas ņemšanu no bankomāta, tas pievāca karti, un izmeta ārā lapiņu, ka karte esot anulēta. Pārvarējis pirmo pārsteigumu, zvanīju bankai apjautāties, kas notiek. Un tur lūk sākās jautrība. Bankas operators man laipni paskaidroja, ka jauno karti es varēšot saņemt Daugavpilī. Manā balsī un izteikumos, maigi izsakoties, bija jūtama zināma nervozitāte, nevaru droši apgalvot, ka tur neiespruka pa kādam vārdam austrumu lielā brāļa valodā 🙂

Aizejot mājās, skatījos internetbankā, kas tad noticis. Tur mani gaidīja jauns pārsteigums – no bankas konta bija izņemta visai ievērojama summa. Atkal jauns zvans operatoram un gara vēstule bankai. Sākumā man radās aizdomas, vai tikai kāds bankā nav sajaucis testa bāzi ar īsto. Diemžēl nākamajā dienā sarunā ar bankas drošības nodaļas pārstāvjiem viņi šīs manas aizdomas izklīdināja un kļuva skaidrs, ka kāds reāli manā vārdā ir gan noņēmis no konta naudu, gan pieprasījis jaunu karti. Paviesojos bankā arī klātienē, un jau tobrīd man bija diezgan liela pārliecība, ka ir uzpeldējusi pirms trīs gadiem zagtā pase. Par laimi, mājās bija saglabājusies policijas izziņa par maka un dokumentu nozagšanu un kriminālprocesa uzsākšanu, jo bez tās mans stāsts bankā izklausītos krietni nepārliecinošāk.

Šis bija arī tas brīdis, kad manī sāka augt izbrīns un nesapratne, par to, kāda jēga no datubāzēm un informācijas sistēmām, ja tās neizmanto? Konkrēti Latvijā jau vismaz piecpadsmit gadus ir nederīgo dokumentu reģistrs. Tā ziņas izmanto vesela virkne valsts informācijas sistēmu (pats vismaz vienu tādu lielā mērā esmu specificējis) un, kas vēl trakāk – jebkura persona ar interneta pieslēgumu var apskatīties dokumenta derīgumu gan Iekšlietu ministrijas mājas lapā , gan latvija.lv e-pakalpojumā. Bankas drošības nodaļas pārstāvis man stāstīja, ka pases derīgums tiekot pārbaudīts tikai kontu atverot, bet pēc tam vairāk nē. Te nu gan jāsaka, ka viņiem bija nokopētas (un jādomā sistēmā ievadītas) gan mana vecā, gan jaunā pase, tā kā principā šāds reģistrs nemaz nebija nepieciešams, jo, vismaz cik man zināms, personai Latvijā nevar būt derīgas vienlaicīgi divas parastas pases. Tā kā teiksim tā – mana pārliecība par banku drošumu Latvijā sāka lēnām šķobīties. Par labu bankai gan jāsaka, ka komunikācija notika ļoti pieklājīgi, banka apzinājās savu kļūmi un nedēļas laikā visa nauda kontā tika atgriezta, ieskaitot maksu par atkārtoto karti. Ņemot vērā turpmāko attieksmi, lai jau nu bankas nosaukums šoreiz izpaliek 🙂 Ar to arī pirmais notikums noslēdzās, bet klusums nebija ilgs.

Pagāja mēnesis un LMT telefons sāka sūtīt īsziņas par nesamaksātu rēķinu. Ņemot vērā to, ka līdz šim automātiskā maksājuma limits bija veiksmīgi izturējis visa veida rēķinu svārstības, tas bija ļoti neparasti. Vēl neparastāk kļuva tad, kad piezvanot uzzināju, ka esmu LMT parādā vēl divreiz lielāku summu, kā parastais rēķins. Pavisam neparasti palika pieslēdzoties manslmt un ieraugot, ka esmu kļuvis par jauna nemaz ne lēta telefona un pieslēguma īpašnieku. Nekas cits neatlika kā doties rakstīt iesniegumu centrālajā ēkā Ropažu ielā. Klientu apkalpotājai vispirms parādīju pasi un uzdevu nekaunīgu jautājumu – kā Jūs ziniet, ka šī pase nav zagta? Viņa paskatījās uz mani, kā uz mazliet ķertu, sāka skatīties pasē un stāstīt man, ka pase jau esot vēl derīga, jo termiņš redz neesot beidzies. Īsti nesaprotot loģiku, vai tiešām viņasprāt zog tikai pases ar beigušos derīguma termiņu, atmetu šīm pūlēm ar roku un rakstīju garu un plašu iesniegumu, pieminot arī iepriekšējo krāpniecības gadījumu un iesniedzot izziņu par zagto pasi. Iesniegumā lūdzu arī mani informēt kur, kā un uz kāda pamata ir šis līgums noslēgts. Šoreiz pārmaiņas pēc tā izrādījās kāda Latgales mazpilsētiņa. Tiesa gan, ar LMT lietas tik gludi kā ar banku negāja, pēc pirmās atbildes par to, kur līgums noslēgts, iestājās klusums, manas e-pasta vēstules iekrita melnajā caurumā, uz iesniegumu neabildēja, sūtīja tik īsziņas (vismaz pāris) par nenomaksātiem rēķiniem (jo es, protams, tos nemaksāju), bet pavisam telefonu arī nenoslēdza. Pēc mazliet vairāk kā mēneša kopš sākotnējā iesnieguma un nākamajā dienā pēc zvana un vēstules, kurā informēju par plāniem meklēt citu operatoru, atnāca atbilde, ka pret mani materiālas pretenzijas neesot. Veica pārrēķinu, jaunais pieslēgums ar visu telefonu no rēķina tika izkļauts. Uz sākotnējā iesnieguma jautājumu, vai LMT pārbauda pases derīgumu, tā arī nekāda atbilde netika dota. Laikam jau tas apstiprina acīmredzamo – pārbaude netiek veikta. Pie tam interesanti ir tas, ka dīleri, slēdzot līgumu ar privātpersonu, kopē iesniegto personu apliecinošo dokumentu un sūta to LMT (pats esmu šai procesā pāris reizes piedalījies). LMT tad to marinē parasti vismaz minūtes pārdesmit, līdz sniedz atbildi. Kāpēc šai laikā nevar arī pārbaudīt, vai dokuments ir derīgs? Laikam jau nav svarīgi.

Nu tā, pirmais cēliens bija noslēdzies. Darbabiedri ļauni jokoja, ka nevarot zināt cik uzņēmumu īpašnieks es nu tagad esot. Kā izrādījās vēlāk, viņi nemaz nebija ļoti tālu no patiesības. Bet par to nākamajā reizē.

 

24 Responses to Ko var izdarīt ar zagtu pasi – telefons, nauda

  1. Renars saka:

    A bankas un mob operatori vairs pases fotografijaa neskataas? Var izmantot svesha cilveeka pasi sleedzot liigumu?

    • Gints Plivna saka:

      Protams, ka skatās. Bet cilvēki mēdz būt līdzīgi un tur iestājas cilvēciskais faktors. Problēma jau ir tā, ka nederīgu pasi (zagtu, pazaudētu vai kādu citu iemeslu dēļ nokļuvušu nederīgo dokumentu reģistrā) NEDRĪKST izmantot kā personu apliecinošu dokumentu un NEDRĪKST uz tās pamata veikt jebkādas darbības. Pat, ja to uzrāda īstā persona.

  2. Zaglis visai asprātīgs.

  3. Pieraksti saka:

    Interesants stāsts, dīvaini ,ka ar nederīgu pasi kaut ko tādu var dabūt gatavu.

  4. Fedja saka:

    Nezināju par šāda on-line reģistra eksistenci. Turpmāk iekļausim sava kantora dokumentu apritē.

  5. somename saka:

    Kāpēc nav tikusi uzsākta lieta jau pēc problēmām bankā? Policija nespēj atsekot cilvēku, kas lietojis zagtu pasi vai tas tagad nav noziegums?

    • Gints Plivna saka:

      Protams, ka kriminālprocess tika uzsākts. Un varu pateikt, ka persona tika identificēta un atrasta. Bet sākumā jau nebija zināmas citas lietas un pieņemu, ka attiecīgā persona necentās policijai izkratīt sirdi par visiem paveiktajiem pasākumiem.

  6. Jānis L. saka:

    Bija aizdomas, ka kaut kas tāds varētu notikt mazajos uzņēmumos (no pieredzes) utt., bet to, ka bankas uzskata pasi par derīgu tikai pamatojoties uz to, ka pase ir uzrādīta, persona līdzīga (te arī ir jautājums, vai tiek veikta vismaz kaut kāda vizuāla identifikācija?) un pases derīguma termiņš vēl nav beidzies, tas gan ir pa traku. Atliek cerēt, ka šīs gadījums gan banka, gan LMT mainīs attieksmi pret šo jautājumu. Kā arī jācer, ka policijas darbinieki savlaicīgi reģistrē ziņas par dokumenta zaudēšanu Nederīgo dokumentu reģistrā.

  7. BlackHalt saka:

    Un viņiem vajagot e-vēlēšanas. Pie šī bardaka.

  8. ES saka:

    Un ko varētu izdarīt ar pases kopiju? 🙂

  9. Vecis saka:

    Es pie pravām tiku ar beigušos termiņu.

  10. Lai cik tas skumji nebūtu, janvāri gandrīz identisks gadījums bija arī manai draudzenei. Viņai septembrī tika nozagta somiņa, kurā atradās arī pase. Uzreiz pēc tam tika iets uz policiju un uzrakstīts iesniegums, ka notikusi zādzība, tāpēc viss tika pa leilam aizmirsts, Taču janvāra beigās sāka nākt vēstules no kredīt piedzinējiem par to, ka jāatmaksā kredīts, kas paņemts Lombards24. Pēc pāris dienām atnāca vēstule, ka pirkts arī telefons LMT. Protams, sākumā bija liela neizpratne par to, bet tad jau sapratām, kā tas noticis. Devāmies kopā uz LMT, kur es vēl preses sekretārei jautāju, kā tiek pārbaudīts vai cilvēks, kas iegādājās preci, uzrāda savu pasi, kur viņa atbildēja, ka, ja rodas kaut mazākās šaubas, tas tiekot skatīts kaut kādā reģistrā, bet patiesībā izskatās, ka tas vai nu nenotiek, vai darbinieki ir ļoti neuzmanīgi. Šajā situācijā arī par labu nostrādāja tieši tas, ka uzreiz no rīta tika iets uz policiju un norādīts, ka somiņa pazudusi nakts vidū, bet kredīts ņemts ap pusdienlaiku, tāpēc naudas summa nebija jāatmaksā. Tāpēc tā arī ir kā mācība, ka šādās situācijās uz policiju jādodas uzreiz, jo, šajā gadījumā, ja iesniegums policijā tiktu sniegts dienu vēlāk, neko vairs nevarētu pierādīt, jo zagļi darbojas ļoti ātri.

  11. Aivars saka:

    Tiešām brīnums, ka vēl nenoreģistrēja uzņēmumu uz tava vārda un tavā deklarētajā dzīvesvietā, jo Uzņēmuma Reģistrs ir vēl viena bezjēdzīga iestāde uz nodokļu rēķina. Jo kā izrādās, tad tikai ar 2011 gadu beidzot pieņēma likumu ar kuru bija vajadzīga īpašnieka atļauja, lai tur reģistrētu uzņēmumu (Wāā, kā gan par to nebijām iedomājušies turpat 20 gadus kopš neatkarības un nevarējām ieviest likumu). Līdz tam laikam droši varēja uzņēmumus reģistrēt miskastēs vai pie kaimiņiem, vai pie kāda sava nedrauga, lai šis cīnās ar vēstuļu kalniem savā pastkastē. Lai piereģistrētu uzņēmumu, pietiek ar pāris dienām, bet īpašniekam ar to sesku, kas bez viņa atļaujas tur iereģistrējies, jācīnās gada garumā (iesniegums>3mēn pārdomu laiks uzņēmuma īpašniekiem>novilcināšana uzņ. reģistrā, nelikšanās ne zinis, zvanīšana, Ā jums tur iesniegums :D? vēl 2 mēn>nodošana civiltiesai par darbības izbeigšanu ??? mēn atkarībā no Latvijas tiesām) vobšem neesmu vēl sagaidījis rezultātu. Bet kas īstenībā ir vajadzīgs, tik vien kā sajūgt kopā elektronisko fizisko personu deklarēšanos ar juridisko. Fizisko pers. deklarēšanās ir pat jau gatava. Tiklīdz kā kāds uzņēmums grib reģistrēties adresē, tā nepieciešama īpašnieka elektronisks akcepts un viss. Jo uzrakstīt iesniegumu nelikumīgajam darbonim, pašam to parakstīt ka īpašnieks atļauj, nav nekāda problēmas. Nav jau tādas paraksta datubāzes.

  12. nu štatos mums ir kopējā datu bāze, kur nekas tāds pat nav iedomājams, to lieto visu līmeņu iestādes ne tikai policija; un vēl kas ļoti atšķiras no Latvijas paviršības: darbā pieņemšanas process ir diezgan sarežģīts, ar vairākām intervijā, bet med. iestādēs ar “background” pārbaudi, fiziskās veselības pārbaudi, ziņām par nesodāmību (no kārtībsargājošām intitūcijām), pirkstu nospiedumiem, un analīzēm uz aizliegtajām (controlled substances) vielām,

    • Gints Plivna saka:

      Vari lūdzu pastāstīt sīkāk? Tā ir datu bāze, kas satur ko īsti? Personas, dokumentus? Cik sapratu no wikipēdijas, tad tāda kopēja iedzīvotāju reģistra štatos īsti nav, labākajā gadījumā katrā štatā kaut kas savs.
      Ja Tu domāji par personu apliecinošo dokumentu un nederīgo dokumentu bāzi, tad jau tāda ir arī Latvijā, jautājums ir tikai par šīm privātajām (uzsveru – privātajām, nevis valsts iestādēm, valsts iestādes to visu lieto) iestādēm, kurām lietošana nav normatīvajos aktos uzlikta par obligātu pienākumu, attiecīgi tad tas arī netiek darīts.

      • I mean personu pārbauda pēc soc. security numb., bet privātpersonai pietiek ievadīt vārdu uzvārdu un vēlams štatu un par samaksu tev izsniedz adresi, e-mail, tel numuru, sodāmību

  13. Nu es neesmu very advanced about IT, bet tā kā es izgāju emigrācijas processu, tad nācās saskarties visos tā etapos ar dokumentu nemitīgu pārbaudi. Katrā štatā ir savi likumi, bet Federālā datu bāzē ( kā piem. visi legālie immigranti ) ir visi legāli uzturošies cilvēki, protams arī dzimuši amerikāņi, kuriem pat pases nav, jo tā vajadzīga tikai lai brauktu pāri robežai, te pat no štata uz štatu pietiek ar vadītāja apliecību.
    Kā nopratu, tad datu bāze pieejama visām valsts istitūcijām, un tajā iekļauts itin viss par konkrēto personu. Privātpersona arī var uzzināt par attiecīgu samaksu par kādu, kas interesē, bet tur būs salīdzinoši maz info. Neesmu dzirdējusi, ka te būtu nederīgo dokumentu datu bāze, bet ja ir apstiprināts derīgums caur kādu datu bāzi, tad jau atkrīt arī nederīguma pārbaude. Dažādas iestādes lieto dažadas datu pārbaudes sistēmas, bet privātpersona ļoti daudzos saitos var nopirkt info, par ko vien vēlas. Cik es nojaušu datu bāzes ir savā starpā saistītas, katram ir social security number – kā Latvjas pers. kods, pēc tā arī pārbauda.
    Pamēģini te http://www.pcworld.com/article/151556/usesensitive.html
    vai tape “how to find information about person” google

  14. bēdubrālis saka:

    Iemetu aci tavā rakstā, jo domāju, ka policija uzrakstījusi par manu gadījumu! Pirms apmēram 5 gadiem nozaga pasi (mašīnai pa nakti izsita stiklu un paņēma aizmirsto maku ar pasi)un šī gada martā sāka nākt nesamērīgi lieli Tele 2 rēķini. Pēc zvana uz Tele 2 izrādījās, ka emu kļuvis par dārga Ipad un pieslēguma īpašnieku… protams rakstīju iesniegumu policijai, Tele 2. Draudzene intereses pēc uzzvanīja uz LMT (nekad dzīvē nebiju bijis viņu klients) un izrādījās, ka arī tur ir nopirkts telefons un parāds ir 450.00 Ls. Rakstīju iesniegumu policijai un LMT. Pēc nedēļas paskastītē saņēmu parādu piedziņas firmas vēstuli par Lombards24.lv izsniegtu kredītu uz mana vārda. Atkal iesniegumi utt. LMT man drīz vien atsūtīja, ka tā ir viņu pašu vaina un nekādu pretenziju pret mani nav, savukārt Tele 2 radīja problēmas ar creditreform un pagāja ilgs laiks un cīņa līdz šo parādu dzēsa. Ar Lombards24.lv gāja vēl trakāk un viņu un policijas lēnīguma dēļ vēljoprojām esmu Melnajā sarakstā un gaidu kad lieta atrisināsies …. nu taa iisumaa viss

Komentēt