Oracle Express redakcijas (edition) instalācija

Nesen iegādājos jaunu Samsung Q45 un, protams, viens no pirmajiem darbiem ir aprīkot to ar nepieciešamo programmatūru. Kā viens no intereses objektiem ir arī Oracle Express Edition (turpmāk XE) – pati vienkāršākā, mazākā no visām piecām redakcijām, bet toties par velti arī produkcijā. Šī protams nebija pirmā reize, kad to instalēju, bet zināmu interesi izraisīja fakts, ka instalācija notiks uz Windows Vista Home Premium, kas diemžēl 😉 nāca līdz portatīvajam. Tātad XE instalācija lejuplādēšanai ir atrodama šeit un “sver” mazliet pāri 200 MB. Ja gribam likt tur iekšā unicodi un daudzvalodību, kas visticamāk Latvijas apstākļos tā arī ir, tad jāņem lielākā paka Oracle Database 10g Express Edition (Universal).

Pēc tam, kad esam datni lejuplādējuši, palaižam instalāciju un atšķirībā no citām Oracle versijām, šeit ir pavisam parasts un pierasts instalācijas logs (bez lieliem javas brīnumiem):

Oracle XE instalācija

Nākošajā solī norādam, kur tad šo liksim:
Oracle XE instalācijas vieta

kā arī kādu portu listenerim (serviss, kas ķer lietotāja procesus, kas grib slēgties pie datubāzes un nodod tos tālāk tai, kas jau pēc tam tiek galā pati) izvēlēties. Tā kā man jau bija instalēta Enterprise redakcija, tad tika šis jautājums uzdots, citādi tiktu izvēlēts noklusētais.

Oracle XE listener ports

Pēc tam jāievada paroles diviem galvenajiem sistēmas kontiem SYS un SYSTEM. Šo nu tā kā būtu vērts atcerēties.

Sys un SYSTEM paroles

Nākošajā solī apskatamies, ko tad esam sarakstījuši vai kas ir pēc noklusēšanas:

Oracle XE instalācijas parametri

un aidā atiet instalācija. Tā kā man ir putns (Vista), tad vairākas reizes instalācijas laikā tika pārprasīts vai es to vēlos atļaut un šito vēlos atļaut, uz ko visai pārliecināti atbildēju jā. Lūk un nepagāja ne 7 minūtes (no kurām nedaudz vēl tika nozaudēts, jo es nemaz momentāli neredzēju, ka man kaut ko tur jautā), kad esmu jau nonācis pie daudzsološa loga, ka viss esot beidzies:

Oracle XE instalācijas beigas

Tā pa tiešām ir un izrādās, ka arī tikt pie iebūvētā vadības rīka nav nekādu problēmu – atveras man Internet Explorer lodziņš ar uzaicinājumu atcerēties to, ko tad pirms brīža ievadīju.

Oracle XE vadības login forma

Un esam tikuši pie vadības grožiem ar visām no tā izrietošajām sekām.

Oracle XE vadības ekrāns

Par to,ko tad šeit var pasākt un kādas ir iespējas – kādā citā reizē, bet vispār jau saskarne ir intuitīvi saprotama, ja vien cilvēks ir ar kādu datubāzi darbojies un saprot to pamatjēdzienus. Tātad, kā tika noskaidrots, pasākums veiksmīgi instalējas arī uz Vistas, visa instalācija gāja ~7 minūtes (ievērojami ātrāk nekā ši raksta uzrakstīšana :). Vieta uz diska – nu jā kaut kādu pusotru GB prasīja. Vēl – ja kas gadās instalācijas instrukcija ir šeit.

3 Responses to Oracle Express redakcijas (edition) instalācija

  1. Tvinky saka:

    Iegāju: http://www.oracle.com/technology/software/products/database/index.html priekš Linux Express versiju atradu, bet priekš OS X nē. Jautājums, vai tāda vispār pastāv ? (Man pirmā “ņemšanās” ar Oracle, iepriekš esmu tikai MySQL skatījis/licis/etc…)

    Gribējās jau uz OS X uzlikt, paskatīties lekciju starpbrīžos, vai tajā pašā Datubāžu lekcijā – lai nav MS SQL jāpēta. Bet ja variantu nebūs, nāksies vien uzlikt uz MacBook Ubuntu un likt uz tā.

  2. Gints Plivna saka:

    Nav gan un starp citu Tu neesi pirmais, kas par to interesējas 🙂 Kas tur ir, tas tur ir un vairāk diemžēl nav. Express arī uzsvars pārsvarā ir uz mazām sistēmiņām un izplatītiem OSiem, attiecīgi Oracle diez ko nenopūlas, lai to daudz kur portētu
    Šeit ir kaut kāda info, kā jau saprotams to var laist uz virtuālās mašīnas…

  3. Tvinky saka:

    Skaidrs. Liels paldies par atbildi 😉

Komentēt