Par

Jebkurš projekts sākas ar vīziju neatkarīgi no tā vai tā tiek vai netiek formalizēta uz papīra. Tad nu šī ir jūsu monitoros redzamā projekta – Raksti latviešu valodā par datubāzēm – vīzija.

Darbojoties ar datubāzēm (pārsvarā Oracle) jau vairāk kā 10 gadus, esmu nonācis pie domas, ka vēlos savas atziņas stāstīt arī citiem. Jautājums, protams, vai kāds cits arī tās klausās, bet pieredze liecina, ka nu jau vairāk kā gadu esošā mana mājaslapa un blogs ir relatīvi apmeklēti. Tiesa gan tie abi ir angliski. Diemžēl izskatās, ka ir diezgan vāji ar interneta resursiem par datubāzēm latviski, tāpēc man radās doma vismaz kaut nedaudz šo robu aizpildīt.

Es pilnībā apzinos, ka viens nav karotājs, tāpēc ikkatru, kas vēlas un kam ir kāda pieredze darbā ar datubāzēm un idejas par ko rakstīt vai gatavi raksti aicinu šajā procesā piedalīties. Kā atlīdzību 😉 varu apsolīt, ka, protams, visi raksti tiks parakstīti ar jūsu vārdu/pseidonīmu, jūsu izvēlētais vārds/pseidonīms tiks parādīts autoru sarakstā un jūsu domas tiks ņemtas vērā tālākā šīs vietnes attīstībā.

Kas šeit ir:

Vairums šīs vietnes rakstu ir sacerēti ar domu, ka tie nav gluži vienas dienas raksti, tas ir, to vērtība laikā degradējās relatīvi lēni 🙂  Tāpēc saites uz tiem rakstiem, kas ir domāti ilgākam laika posmam un ko ir iespējams izmantot kā uzziņas vai norādes, esmu apkopojis 5 pastāvīgās lapās:

  • Datubāzes iesācējiem – pašlaik apkopoti visi raksti, kas attiecas uz visām datubāzēm (DBVS) neatkarīgi no to implementācijas, sākot ar pašiem vienkāršākajiem jēdzieniem un definīcijām.
  • SQL pamati – raksti, kas apskata SQL pamatjēdzienus, kā arī dažādas šīs programmēšanas valodas konstrukcijas un teikumus. Varu diezgan droši teikt, ka, piemēram, par savienojumiem (join) neko daudz izsmeļošāku internetā vienuviet Jūs neatradīsiet arī angļu valodā 😉
  • Materiāli, kas saistīti ar Oracle DBVS – saites uz rakstiem par Oracle DBVS. Tajā pašā laikā, protams, ne viss tikai un vienīgi attiecas uz Oracle.
  • Raksti par SQL Server.
  • Raksti par MySQL.

Vēl ir sestā lapa, kurā ir uzskaitīti visi šīs vietnes raksti alfabētiskā secībā neatkarīgi no to potenciālas novecošanās pakāpes.

Tātad kam šeit, manuprāt, vajadzētu būt:

  • vispārīgiem rakstiem par relāciju datubāzēm un SQLu;
  • rakstiem, kas specifiski konkrētām datubāzēm, piemēram, Oracle, MSSQL, MySQL utt.;
  • visi raksti ir latviski (protams, ciktāl tas vispār ir iespējams un tas nekādi nekavē dot norādes uz rakstiem citās valodās vai iekavās minēt jēdzienu (-s) oriģinālvalodā).

Tā kā pašlaik (cerams, ka tikai pašlaik:) autors ir viens un pieredze liecina, ka latviski tāpat īpaši daudz resursu par šo tēmu nav, tad manuprāt nav jēgas jebkādā veidā augšminētās tēmas dalīt sīkāk, ja neskaita, protams, kategorijas.

Par rakstu komentēšanu:

Komentāri tiks atļauti visiem rakstiem, ja:

  • tie būs rakstīti vairāk vai mazāk literārā valodā;
  • tie dos pievienoto vērtību konkrētajam rakstam;
  • nesaturēs rupjības vai ļoti atklātu aicinājumu uz jebkādu “kašķi” vai potenciālu pretlikumīgu darbību;
  • tie būs vismaz attālā sakarā ar raksta tēmu;
  • tie atbildīs maniem priekšstatiem par visu augstāk minēto 😉

Tātad es ceru, ka visā drīzumā man būs iespējas papildināt autoru sarakstu ar vēl citiem cilvēkiem!

Gints Plivna,
gints<punkts>plivna<pie>gmail<punkts>com

P.S. Pirmā gada rezumē ir šeit.

P.P.S. Neliels atskats uz 100000 trāpījumiem (hits).

Daži vārdi par mani:

Oracle database SQL certified expert

Es tiku diezgan veiksmīgi izvairījies no visāda veida formālām lietām krietni ilgu laiku, taču nesen (2011. g sākumā) nācās tomēr šādas tādas formalitātes nokārtot, un šobrīd oficiāli varu piekarināt sev birku, kas redzama attēlā.

Vēl esmu paniekojies ar pāris bezmaksas Brainbench testiem, kuros nokļuvu pat kopējā topsī.

Šobrīd strādāju par sistēmanalītiķi Rix Technologies un pasniedzu Oracle sertificētos kursus (SQL, PL/SQL) BDA.

23 Responses to Par

  1. Oskars saka:

    Labs, noderīgs projekts

  2. Oskars saka:

    Gribētos rakstus par tunningu 😉

  3. Gints Plivna saka:

    Oskar!
    Ok sarunājam es vienu rakstu par skaņošanu (tunning) – tu vienu par kaut ko citu, ko pārzini DB sakarā? 😉

  4. Oskars saka:

    Oks 😉

  5. Jānis saka:

    RE5PEK7 sait. Nu labi saits kā tāds izskatās pēc [cenzēts], bet informācija un saturs ir ļoti noderīgi.

  6. Gints Plivna saka:

    Saits izmanto iebūvētās “ādas” un tā izskats arī nebūt nav primārs, primārs ir saturs. Un vēl kā redzat šai saitā notiek cenzūra un to es pat negrasos slēpt 😉

  7. Uģis saka:

    skaņošana ir tuning ar 1 n 🙂

  8. Edgars saka:

    liels paldies par paveikto – vienkārši izcili un labi 🙂

  9. signis saka:

    Lielisks resurs par datu bāzēm un pieprasījumiem.

  10. Tvinky saka:

    Labi, ka tāds resurs pastāv. Universitātē visu pasniedz svešvalodā un manā skatījumā ļoti nekvalitatīvi. Pasniedzējs atnāk uz lekciju, atver MS SQL 2008 un saka, ka pats pirmo reizi atvēris. Tālāka bakstīšanās, kas notiek lekciju laikā – laikam ir skaidra. Paldies autoram!

  11. Mr.Ex saka:

    Rescpect! 😉 Turpini!

  12. noisex saka:

    Varbut kadu raxtu par MySQL particioneshanu vajadzetu? Nu jau kadu laiku GA relize ir 5.1, kas atbalsta particioneshanu. Varbut varetu tadu kaa salidzinishanu, starp particioneshanas veidiem (KEY,HASH,RANGE utt), kura gadijuma labak butu izmantot to vai shito veidu…ko nevajadzetu darit utt?

  13. Gints Plivna saka:

    Redzi ar MySQL un tā smalkākajām lietām (un particionēšana noteikti pieder pie tādām) ir “neliela” problēma – ikdienā darbā es ar MySQL neko nedaru un man nav pieredzes ar MySQL šai ziņā. Tāpēc par to es labākā gadījumā varetu uzcepināt kādu teorētisku rakstu pēc ilgas doku studēšanas, bet es neko nevaru pateikt kā ir labāk, kā nē. Jo, lai dotu kādu ieteikumu vismaz šādām lietām, ir jābūt praktiskai pieredzei.

  14. binary saka:

    Vēlējos vien pateikt ‘paldies’ 🙂 Vakar beidzot ieklīdu šeit, tagad lasu, kas un kā, pie reizes šodien arī uz info par oracle konferenci uzdūros (darbā jau viss sarunāts – ir jāiet), tā ka atsauksmes no manas puses tikai pozitīvas 🙂

  15. Lauris saka:

    Liels paldies par šīs vietnes veidošanu! Tā tik turēt!

  16. MārisN saka:

    Būtu jauki, ja būtu pievienota informācija par resursā publicētās informācijas licenci vai izmantošanas nosacījumiem. Ņemot vērā brīvi pieejamas literatūras trūkumu latviešu valodā, šis galvenais viegli atrodamais resurss veltīts šai tēmai, tādēļ skaidri “spēles noteikumi” ir vēl jo svarīgāki.

  17. Gints Plivna saka:

    Labajā pusē augšā ir saite uz lapu Atrunas un autortiesības. Ar to info vajadzētu būt pietiekami skaidram.

  18. me saka:

    tiesham paldies par saitu 🙂 shodien ieklidu pirmo reizi un jau atradu daudz labas informacijas! Noteikti izmantoshu arii turpmak, jo ar tam datubazem beidzot ir jatiek galaa :))

  19. Coool saka:

    Būtu labi arī pastāstīt arī par SQL mīnusiem utt. Alternatīvu, piemēram, Twitter key-value dzinēju – Redis (http://code.google.com/p/redis/)!

  20. fs saka:

    Paldies! Daudz noderīgas informācijas! Priecājos, ka meklējot informāciju par datu bāzēm, uzskrēju šai vietai!

  21. online saka:

    Paldies par interesantu blog

  22. ĢirtsL saka:

    Sveiks. Es nevaru atrast iespēju parakstīties uz RSS. Tāda iespēja ir?

Komentēt